OULASKANKAAN SAIRAALA

Päiväkirurgia

Päiväkirurgian yksikköön tullessa ilmoittaudutaan ensin sairaalan tuloaulassa olevassa ilmoittautumispisteessä, josta sinut ohjataan yksikköön.

Tervetuloa päiväkirurgiseen toimenpiteeseen

Päiväkirurgia on suunniteltua hoitotyötä. Tulet sairaalaan toimenpideaamuna ja kotiutuminen tapahtuu samana päivänä, mikäli vointisi sen sallii. Saat kutsun toimenpiteeseen lähetteen perusteella. Hoidonsuunnittelija lähettää sinulle kutsukirjeen, jonka mukana on esitietolomake. Noin viikkoa ennen toimenpidettä sairaanhoitaja soittaa esitietokyselyn lähetettyyn esitietolomakkeeseen perustuen. Lähetteet tarvittaviin laboratorio- tai röntgentutkimuksiin saat kutsukirjeessä. Toimenpide tehdään paikallispuudutuksessa, spinaalipuudutuksessa tai nukutuksessa, joihin saat valmistautumisohjeet. Toimenpiteestä riippuen sinulle annetaan joko vuode- tai istumapaikka.

Pyydämme sinua ottamaan huomioon seuraavat asiat toimenpiteeseen valmistautuessasi. 

Mikäli sinulla on yskää, nuhaa, vatsatautia, tarttuvaa tulehdustautia tai toimenpidealueen iho on rikki/tulehtunut juuri ennen toimenpidettä, pyydämme sinua ottamaan yhteyttä sairaalaan puh. (08) 429 7650 ma - pe klo 12.00-13.00.

Leikkaus tehdään päivän aikana, jonka jälkeen vointiasi seurataan heräämishuoneessa ja osastolla niin kauan, että elintoimintosi ovat normalisoituneet. Varaudu jäämään sairaalaan yöksi, mikäli vointisi sitä vaatii.

Aikuispotilaan päivä päiväkirurgisessa yksikössä
Lapsipotilaan päivä päiväkirurgisessa yksikössä

Yleiskunnon kohentaminen

Yleiskunnon kohentaminen ennen leikkausta, esimerkiksi ulkoilemalla, lepäämällä ja syömällä monipuolisesti, on tärkeää. Leikkauksesta toipuminen on helpompaa ja nopeampaa, kun yleiskunto on hyvä.

Hygieniasta ja vaatetuksesta huolehtiminen

Peseydy huolellisesti leikkausta edeltävänä iltana ja toimenpideaamuna tulehdusriskin välttämiseksi. Huomio erityisesti toimenpidekohdan ihon kunto. Mikäli leikkaus kohdistuu käsiin tai jalkoihin ja niissä on kovettumia, kannattaa niitä rasvata useana päivänä ennen toimenpidettä, jotta iho pehmenisi. Mikäli leikkausalueella on pinttynyttä likaa, voit liottaa sitä muutamana iltana ennen toimenpidettä. Poista mahdollinen kynsilakka ja lyhennä kyntesi. Suosittelemme pukeutumista tilaviin vaatteisiin, jotka on helppo pukea päälle myös toimenpiteen jälkeen. Ota mukaan omat sisätossut.

Ruokailu

Sinun tulee olla syömättä ja juomatta 6 tuntia ennen sairaalaan ilmoittautumisaikaa. Ohjeen laiminlyönti johtaa toimenpiteen perumiseen tai siirtämiseen, koska mahalaukussa oleva ruoka voi aiheuttaa vaarallisen tilanteen toimenpiteen aikana. Toimenpiteen jälkeen sinulle tarjotaan kevyt välipala.

Lääkitys

Säännöllisesti käyttämäsi aamulääkkeet voit ottaa kotona pienen vesimäärän kanssa, 10 – 15 ml. Lääkkeet tai niiden reseptit pyydämme ottamaan mukaan sairaalaan.

  • Diabeetikko: tablettilääkityksen voit ottaa aamulla, mutta jätä insuliini pistämättä. Otta insuliinit mukaan sairaalaan.
  • Astmapotilas: suihkeena otettavan astmalääkkeen voit ottaa kotona aamulla. Ota suihke mukaan sairaalaan.
  • Verenohennushoitotoiset potilaat:
    Marevan, Plavix, Asasantin, Clopidogrel tai Pradaxa lääkitys:  Ottakaa kutsun saatuanne yhteys hoidonsuunnittelijaan puh. (08) 429 7650 ma – pe 12.00 – 13.00.
    Primaspan/Asperin: Keskeyttäkää lääkkeen käyttö 1 viikko ennen sairaalaan tuloa.

Kotiinlähtö ja saattajan välttämättömyys

Päiväkirurgisen toimenpiteen edellytyksenä on, että sinulla on vastuullinen henkilö saattamassa kotiin sekä aikuinen ihminen tarkkailemassa vointiasi toimenpiteen jälkeisen yön. Ellei sinulla ole aikuista valvojaa kotiin, ota yhteys päiväkirurgian osastolle etukäteen.

Autolla ajo

Autolla ajaminen on ehdottomasti kielletty vuorokauden ajan toimenpiteen jälkeen, koska toimenpiteessä käytetty lääkitys saattaa vaikuttaa suorituskykyyn.

Alkoholin käyttö ja tupakointi

Alkoholin käyttö on kielletty 24 tuntia ennen sairaalaan tuloa ja 24 tuntia toimenpiteen jälkeen, sillä sen yhteisvaikutus lääkeaineiden kanssa voi olla hengenvaarallinen. Tupakointia ei suositella toimenpidepäivänä, jotta nukutuksen aikainen limaneritys olisi mahdollisimman vähäinen.

Muuta huomioitavaa

Suosittelemme jättämään rahat, korut ja muut arvoesineet kotiin, sillä sairaalamme ei vastaa niiden katoamisesta. Halutessasi voit kuitenkin ottaa mukaasi mieleistäsi musiikkia, jota voit kuunnella toimenpiteen aikana.

Ennen sairaalaan tuloa voit käydä ostamassa apteekista sopivaa kipulääkettä. Sairaalasta saat mukaasi tarvittavat lääkereseptit sekä todistukset. Toimenpiteestäsi ja työstäsi riippuen saat sairauslomatodistuksen.

Yleistä toipumisesta

Yhteystiedot:

Osastomme on avoinna ma–pe klo 7.00–18.00, puh. (08) 429 7671 tai 
(08) 429 7665 (soittaa voi ma–pe klo 12–14).
Hoidonsuunittelija ma–pe klo 12.00–13.00,  puh. (08) 429 7650. 

Telefax 08 429 7858.