OULASKANKAAN SAIRAALA

OHJEITA POTILAALLE JA LÄHEISILLE

Sairaalaan tulo

Poliklinikalle tai osastolle ajanvarauksella hoitoon tulevalle potilaalle lähetetään kutsu, jossa annetaan tarkempia ohjeita.


Äkillisesti vakavasti sairastuneet tai tapaturmapotilaat sekä synnyttäjät otetaan vastaan ilman lähetettä kaikkina vuorokaudenaikoina. Oulaskankaan sairaalan yhteispäivystykseen lähtöä suunnittelevan täytyy soittaa aina ensin terveysneuvonnan numeroon puh. (08) 429 7840. Numero on käytössä ma-pe klo 16.00 - 8.00, viikonloppuisin pe alkaen klo 15.30 maanantaihin klo 8.00 sekä aattopäivinä ja juhlapyhinä ympäri vuorokauden.

Virka-aikana soittakaa omaan terveyskeskukseenne.


Esteen sattuessa

Sairaalaan tuloaika voidaan siirtää vain erittäin pätevän syyn takia.

Mikäli varattu aika ei teille sovi tai hoito on jo suoritettu muualla, pyydämme ilmoittamaan siitä ensi tilassa kutsussa mainittuun osoitteeseen. Käyttämättä ja peruuttamatta jätetystä aikavarauksesta peritään asiakasmaksuasetuksen mukainen korvaus.

Mikäli ette ilman pätevää syytä (esim. toimenpiteen estävä sairaus) saavu hoitoon uudelleen sovittuna ajankohtana, oletetaan, että olette saanut asianne hoidetuksi ja Teidät poistetaan jonosta. Uudelleen hoitoon hakeutuminen tapahtuu lääkärin lähetteellä.

Poliklinikalle tullessanne on syytä varata riittävästi aikaa.


Mitä mukaan sairaalaan?

  • saamanne ajanvarauskirje ja sen mukana tulleet lomakkeet täytettynä
  • reseptit tai luettelo käyttämistänne lääkkeistä
  • Kelakortti
  • äitiyskortti ja esitietolomake synnytysvastaanotolle tullessa
  • neuvolakortti alle kouluikäisille lapsille
  • mahdollinen asiakasmaksujen seurantakortti
  • osastolle hoitoon tullessanne ottakaa mukaan mahdollisesti käytössänne olevista lääkkeistä astmasuihkeet, silmätipat, insuliinikynä, keskeneräiset lääkekuurit esim. antibiootit tai hormonit  sekä
  • henkilökohtaiset hygieniatarvikkeet, kuten hammasharja, parranajo- ja hiustenhoitovälineet saatte potilasvaatteet osastolta. Vaatteita varten potilashuoneissa on lukolliset kaapit. Pyydämme teitä välttämään turhien tavaroiden mukaan ottamista.
  • Jättäkää kotiin suuret rahasummat, arvoesineet ja korut, sillä sairaala ei vastaa niiden katoamisesta tai rikkoutumisesta


Ilmoittautuminen

Ajanvarauksella tullessanne, ilmoittautukaa sairaalan pääaulassa olevalla ilmoittautumisautomaatilla. Synnyttäjät tulevat yhteispäivystyksen ovesta sisään, jossa heidät ohjataan ilmoittautumaan synnyttäjien vastaanotolle. Päivystyspotilas ilmoittautuu yhteispäivystyksessä

Asiakasmaksusta saatte laskun joko käyntinne/hoitonne yhteydessä tai jälkikäteen postitse.

Kulkuneuvojen käyttö

Jos sairauden laatu vaatii muun kuin yleisen kulkuneuvon käyttöä, saatte omasta terveyskeskuksestanne tarvittavan todistuksen sairausvakuutuksen korvaamaa kuljetusta varten. Taksi tulee tilata Kela-taksi keskuksesta puh. 0100-86500. Kela-taksissa näytetään aina kuljettajalle Kela-kortti ja yhdensuuntaisen matkan omavastuuosuus on silloin 25,00 €. Jos Kela kortti ei ole mukana, tulee maksettavaksi koko matka, josta voi hakea korvauksen myöhemmin Kelalta.


Odottavan aika on pitkä

Oman vuoron odottaminen poliklinikalla saattaa tuntua pitkältä. Teidät on kutsuttu poliklinikalle laboratorio-, röntgen- ym. tutkimusten takia hyvissä ajoin ennen lääkärin tapaamista, koska tutkimustulosten valmistuminen vie aikaa. Lääkäri tarvitsee tulokset ennen kuin voi ottaa teidät vastaan. Jos odotusaika tuntuu liian pitkältä, kysykää miksi ja miten kauan joudutte vielä odottamaan. Samalla voitte sopia esim. kahviossa käynnistä.


Kännykän ja käyttö

Matkapuhelimen käyttö on sallittu. Huomioittehan muut potilaat käyttäessänne matkapuhelinta. Sairaalassa on langaton verkko.


Tupakointi ja päihdyttävät aineet

Oulaskankaan sairaala on savuton sairaala. Kahviossa ei ole myytävänä tupakkatuotteita.

Alkoholin ja huumeiden tuominen sairaalaan ja niiden nauttiminen on kielletty.


Sosiaalityö

Sosiaalityöntekijän kanssa voitte keskustella luottamuksellisesti sairastumisen, vammautumisen tai muun elämäntilanteen aiheuttamista huolista ja vaikeuksista. Häneltä saatte tietoa kulloinkin voimassaolevasta sosiaaliturvasta ja siihen liittyvästä hakumenettelystä sekä ohjausta ja neuvontaa kotiutumiseen, jatkohoitoon ja kuntoutukseen liittyvistä yhteiskunnan palveluista. Sosiaalityöntekijältä saatte myös tietoa potilas- ja vammaisjärjestöjen toiminnasta.

Sosiaalityöntekijä on tavattavissa maanantaista perjantaihin klo 8.00 – 15.00. Toimisto sijaitsee sairaalan 2. kerroksessa ruokasalin vieressä. Yhteyden häneen saatte henkilökunnan välityksellä.


Potilasasiamiestoiminta

Potilasasiamies neuvoo potilasta, omaisia ja henkilökuntaa potilaslain soveltamiseen liittyvissä kysymyksissä, avustaa potilasta muistutuksen ja potilasvahinkoilmoituksen tekemisessä, tiedottaa potilaan oikeuksista, jotka koskevat hoitoa, tiedonsaantia, kohtelua ja tietosuojaa.

Potilasasiamiehenä toimii sosiaalityöntekijä Oulaskankaan sairaalassa. Hän on tavoitettavissa maanantaista perjantaihin klo 8.00 - 15.00 puh. 040 350 4264.


Sairaalasielunhoito

Sairaalan sielunhoitaja on pastori Pirkko Huumonen. Hänen kanssaan voitte keskustella myös henkilökohtaisesti monenlaisista elämään ja sairastamiseen liittyvistä asioista vakaumuksellisten kysymysten lisäksi. Halutessanne Teillä on myös mahdollisuus saada ehtoollinen sairaalassa.

Henkilökunta auttaa Teitä yhteydenotossa sairaalasielunhoitajaan. Voitte myös itse soittaa hänelle matkapuhelinnumeroon 044 - 5797473. Sairaalapastorin tavoittaa henkilökohtaisesti parhaiten maanantaisin, tiistaisin ja perjantaisin. Kaikkina aikoina, myös iltaisin ja viikonloppuisin hänet tavoittaa edellä mainitusta numerosta. Yhteyttä voi ottaa myös kotoa.

Halutessanne voimme järjestää myös tapaamisen oman paikkakuntanne sielunhoitajan kanssa.

Jumalanpalvelus on kuultavissa Oulaisten kirkosta sunnuntaisin klo 10 oman potilaspaikkanne radion kanavalta 1. Samoin voitte kuunnella muita kirkossa pidettäviä tilaisuuksia, joista saatte tietoa paikallislehden kirkollisista ilmoituksista. Lisäksi sairaalan ruokasalissa järjestetään hartaustilaisuus tiistaisin klo 18.30. Voitte joko mennä sinne mukaan tai kuunnella hartauden omasta radiostanne kanavalta 1. Juhlapyhien aikaan on erillisohjelmia, joista tiedotetaan huoneenne ilmoitustaululla.

 

TÄRKEÄ TIETÄÄ

Vaitiolovelvollisuus

Henkilökuntaa ja opiskelijoita sitoo vaitiolovelvollisuus, joten voitte luottamuksellisesti kertoa mieltänne painavista asioista. Toivomme myös Teidän pitävän luottamuksellisina tietoonne tulleet potilastovereita koskevat asiat.

Tietosuojan takia emme anna tietojanne ulkopuolisille, esimerkiksi toiseen hoitolaitokseen, ilman Teidän kirjallista suostumustanne.


Käsihygienia

Sairaalassa on erityisen tärkeää huolehtia käsien puhtaudesta. Käyttäkää käsihuuhdetta erityisesti ennen aterioita tai WC-käynnin jälkeen. Käsihuuhde hierotaan kuiviin käsiin, sitä ei pestä eikä kuivata pois, vaan se jätetään iholle.


TIETOJA LÄHEISILLE


Tiedustelut

Läheiset haluavat usein tietoja voinnistanne, hoidoistanne ja tutkimustuloksistanne. Henkilökunta antaa mielellään tietoja, mutta vain Teidän luvallanne.

Toivomme, että läheisenne sopisivat keskenään, kuka tiedustelee puhelimitse vointianne tai muita hoitoonne liittyviä tietoja. Muut läheiset voivat puolestaan saada tiedot tältä ”yhdyshenkilöltä”.


Vierailut

Vierailuaikoja ole rajoitettu, mutta toivomme vieraiden ottavan huomioon sekä oman läheisensä että muiden huoneessa olevien potilaiden levon tarpeen.

Sairaalan pääovi on avoinna klo 6.00 – 19.00.

Yöpyminen

Jos läheisenne haluavat pitkien kulkuyhteyksien tai muun syyn takia yöpyä sairaalassa, he voivat keskustella asiasta osaston hoitohenkilökunnan kanssa. Läheisenne voivat yöpyä sairaalassa hintaan 32 euroa henkilöltä vuorokaudessa normaalissa potilashuoneessa. Hintaan sisältyy liinavaatteet ja peseytymismahdollisuus.


Potilashotelli

Mikäli tarvitsette yöpymispaikkaa esimerkiksi sairaalaan tuloa edeltäväksi yöksi, teidän on mahdollista varata huone hyvinvointikeskus Taukokankaalta hintaan 59 euroa/henkilö/yö. Taukokangas sijaitsee Oulakankaan sairaalan välittömässä läheisyydessä. Tiedustelut ja varaukset suoraan Taukokankaalta, myyntisihteeri p. 08 -4794717 arkisin klo 8-15.

Sairaalan palvelupisteet


Ruokasali

Henkilökunnan ruokasali sijaitsee sairaalan toisessa kerroksessa, jossa myös vieraat voivat ruokailla klo 11.00 - 13.00.

Aterioiden hinnat löytyvät ruokasalin ilmoitustaululta.


Kahvio

CAFÉ de Maare palvelee Oulaskankaan sairaalan tuloaulassa.

Puhelin: 046 920 9222
Sähköposti : info@oulaskankaankahvila.fi
Web : oulaskankaankahvila.fi


Posti

Osaston aulassa on käytössänne eri paikkakuntien sanomalehtiä. Viikonloppuisin posti tulee sairaalan pääaulaan, josta sen voi hakea. Postilaatikko sijaitsee sairaalan pihalla pääsisäänkäynnin läheisyydessä. Postimerkkejä voitte ostaa kahviosta.

Kotiinlähtö

Kotiin lähtiessänne saatte jatkohoito-ohjeet, tiedon mahdollisesta jälkitarkastuksesta ja myös siitä mihin voitte tarvittaessa ottaa yhteyttä. Ilmoittakaa hoitavalle lääkärille hyvissä ajoin ennen kotiuttamista, mitä todistuksia ja muita asiapapereita tarvitsette. Jos sairautenne vaatii muun kuin yleisen kulkuneuvon käyttöä, saatte osastolta tarvittavan todistuksen sairausvakuutuksen korvaamaa kuljetusta varten.


Sairaalamaksut

Sairaalamaksut perustuvat sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksulaissa (734/92) annettuun asetukseen (912/92) ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin hallituksen päätökseen (15.12.2015 § 144).

Sairaalan hoitopäivämaksu on 49,50 euroa kaikilta sairaalassaolopäiviltä. Asetuksen mukaan sekä sairaalan tulo- että sairaalasta lähtöpäivä ovat hoitopäiviä kellonajoista riippumatta.

Asiakasmaksuille on säädetty 691 euron maksukatto kalenterivuoden aikana. Terveydenhuollon yksiköistä on saatavana asiakasmaksukortti, jonka avulla voitte seurata maksujen kertymistä. Maksujen seuraaminen on Teidän omalla vastuulla.

Maksukaton ylittymisen jälkeen saatte vapaakortin siitä terveydenhuollon yksiköstä, jossa 691 euroa tulee täyteen. Säilyttäkää kaikki asiakasmaksujen alkuperäiset tositteet, sillä ne on esitettävä vapaakorttia pyydettäessä. Tämän jälkeen hoitopäivämaksu alenee 22,80 euroon eikä muita asiakasmaksuja peritä. Lisätietoja saatte sairaalan osastosihteereiltä, laskentapalvelusta ja sosiaalityöntekijältä.

Lasku sairaalahoidosta lähetetään kotiinne.


Hoitopäivä- ja poliklinikkamaksut

Pääosan sairaalahoitonne kustannuksista maksaa teidän oma kotikuntanne. Potilaalta perimme poliklinikkamaksun joka käynniltä ja hoitopäivämaksun jokaiselta hoitovuorokaudelta. Maksuista saatte laskun mukaanne tai se lähetetään teille postitse.

Poliklinikkamaksu on 41,70 €. Asiakkaan käyttämättä ja perumatta jääneestä poliklinikkakäynnistä tai tutkimuksesta peritään 51,40 € maksu.

Hoitopäivämaksu vuodeosastolla on 49,50 € hoitopäivältä. Mikäli teidät siirretään välittömästi poliklinikkavastaanoton tai tutkimuksen jälkeen vuodeosastolle hoidettavaksi, ei poliklinikkamaksua peritä. Suoritettu poliklinikkamaksu voidaan palauttaa maksukuittia vastaan. Poliklinikkamaksun sijaan laskutamme myöhemmin hoitopäivämaksun. Mikäli joudutte vuodeosastojaksonne aikana käymään toisen erikoisalan poliklinikalla eri sairauden vuoksi kuin olette vuodeosastolla hoidossa, peritään käynnistä poliklinikkamaksu.

Maksu päiväkirurgisesta toimenpiteestä on 136,80 €. Jos joudutte päiväkirurgisen toimenpiteen jälkeen jäämään yön yli vuodeosastolle, peritään päiväkirurgian maksu sekä vuodeosastomaksu (49,50 €/hoitopäivä) toimenpidepäivän jälkeen seuraavilta hoitopäiviltä.


Löytötavarat

Muistakaa ottaa mukaanne kaikki henkilökohtaiset tavaranne kotiin lähtiessänne.

Sairaalasta löytyneitä nimettömiä arvoesineitä, esimerkiksi rahaa ja koruja, säilytetään sairaalassa kaksi viikkoa löytymisestä löytötavaralain ohjeiden mukaisesti. Sen jälkeen ne toimitetaan poliisilaitokselle. Ei arvotavaraksi luokiteltava löytötavara, esimerkiksi päähineet ja käsineet, säilytetään kussakin yksikössä kolme kuukautta, jonka jälkeen ne hävitetään.

Jos huomaatte unohtaneenne henkilökohtaisia tavaroitanne sairaalaan, ottakaa mahdollisimman pian yhteyttä hoitavaan yksikköön.


Asiakaspalautteet

Haluamme Oulaskankaan sairaalassa jatkuvasti kehittää toimintaamme ja parantaa palveluamme. Sen vuoksi kaikki palautteet ovat toivottuja. Sairaalan yhteisissä tiloissa on palautelaatikoita, joihin voitte jättää viestinne joko nimellä varustettuna tai nimettömänä. Lisäksi voitte lähettää palautetta Internetin kautta osoitteessa: www.ppshp.fi, etusivun yläreunassa linkki Palaute → Oulaskankaan sairaala

Mikäli koette, että omassa tai omaisenne hoidossa on tapahtunut vaaratilanne tai virhe, voitte tehdä siitä sähköisen ilmoituksen internetsivustomme (www.ppshp.fi) etusivulta, ylhäältä avautuvan Palaute –linkin kautta tai täyttää yksiköstä saatavan Vaaratilanne sairaalassa –lomakkeen (jätetään yksikön palautelomakelaatikkoon).

Jos haluatte valittaa sairaalassa saamastanne hoidosta, henkilökunnan taholta saamastanne kohtelusta tai muusta vastaavasta, kääntykää ensin hoitavan lääkärin tai osastonhoitajan puoleen. Useimmat asiat voidaan selvittää nopeimmin siellä, missä ne ovat tapahtuneet. Ellei asia selviä, ottakaa yhteys johtavaan lääkäriin tai johtavaan ylihoitajaan. Tarvittaessa myös potilasasiamies ohjaa ja avustaa teitä aisan selvittämisessä.

Päivitetty 30.12.2016