RADIOLOGIA

Lasten röntgen

Lasten röntgenissä tehdään lasten ja aikuisten röntgenkuvauksia, ultraäänitutkimuksia, läpivalaisututkimuksia ja magneettitutkimuksia. Lasten röntgenin henkilökunta tekee röntgen- ja ultraäänitutkimuksia myös lastenklinikan keskosteho-osastolla ja teho-osastolla, jossa hoidettavat ovat iältään vastasyntyneistä täysi-ikäisiin.

Lasten tutkimukset vaativat henkilökunnalta huolellista suunnittelua, aikaa ja kärsivällisyyttä. Kuvaustilanne pyritään luomaan turvalliseksi ja rauhalliseksi. Onnistuneen lopputuloksen saavuttamiseksi käytetään värikkäitä kuvia, leluja, kirjoja ja videoita sekä runsaasti mielikuvitusta.

Säteilyaltistuksen minimointi on lasten tutkimuksissa ensiarvoista. Tutkimuksen tekniset kuvausmääritteet ja sädesuojat suunnitellaan etukäteen. Röntgentutkimuksissa on tärkeää, että lapsi on kuvauksen ajan liikkumatta. Tarvittaessa lapsen pitämiseksi liikkumattomana voi toimia lapsen vanhempi tai lähettävän yksikön hoitaja, joka ei saa olla raskaana. Avustaja puetaan myös sädesuojiin.

Lasten röntgenissä tehdään myös aikuisten tutkimuksia: henkilökunnan röntgenkuvauksia ja osa ultraäänitutkimuksista, kuntoutustutkimuspoliklinikan ja eräiden terveyskeskusten sekä psykiatrian klinikan röntgenkuvauksia. 

 

Yhteystiedot

 

Vs. osastonylilääkäri

Marja Perhomaa

p. 040 1346331

Osastonhoitaja

Kirsti Matila

p. 040 1344828

Ajanvaraus p. (08) 315 5364

 

Lasten röntgenin sisäänkäynti on A5 ja A6. Lasten röntgenissä on käytössä itseilmoittautuminen. Potilas tarvitsee mukaansa ilmoittautumista varten Kela- tai ajokortin tai viivakoodillisen kutsukirjeen. Röntgenosasto on avoinna arkipäivisin klo 7.30 – 15.30.