Isotooppitutkimus

Isotooppitutkimus

Isotooppitutkimuksissa merkkiaineena käytettävän radiolääkkeen kulkeutumista ja jakautumista elimistössä seurataan gammakameralla tai PET-TT -kameralla. Isotooppikuvauksilla voidaan tutkia lähes mitä tahansa ruumiinosaa ja sitä voidaan käyttää tautien diagnostiikassa sekä hoitojen suunnittelussa ja seurannassa. Radiolääkkeitä voidaan käyttää myös hoitotoimenpiteissä. Tuolloin radioaktiivinen aine hakeutuu kohteena olevaan elimeen, jossa se säteilee lyhyen aikaa.

Tutkimukseen valmistautuminen

Mikäli valmistautumista tarvitaan saat ohjeet erikseen. Pääsääntöisesti isotooppitutkimukset eivät vaadi erityistä valmistautumista. Voit syödä ja juoda normaalisti ennen tutkimusta.

Mitä isotooppitutkimuksessa tapahtuu

Isotooppiosastolla hoitaja kertoo tehtävästä tutkimuksesta ja ruiskuttaa heikosti radioaktiivisen merkkiaineen kyynärtaipeen laskimoon. Tämän jälkeen odotetaan muutama tunti merkkiaineen kulkeutumista elimistössä. Kuvaustilanteessa sinut asetellaan kuvauspöydälle ja tutkimuksesta riippuen  kuvaus kestää muutamia kymmeniä minuutteja. Koko kuvauksen ajan on oltava liikkumatta. Joskus kuvien tarkistamisen jälkeen voidaan samassa yhteydessä ottaa vielä lisäkuvauksia. Isotooppilääketieteeseen perehtynyt lääkäri analysoi kuvat ja laatii niistä lausunnon.

Mitä tapahtuu tutkimuksen jälkeen?

Tavallisesti työhön voi palata suoraan tutkimuksesta. Tutkimuksen jälkeen saat syödä ja juoda normaalisti. Runsas juominen auttaa merkkiaineen nopeampaa huuhtoutumista virtsan mukana elimistöstä. Isotooppitutkimuksessa  annettavan radiolääkkeen aktiivisuus on yleensä niin pieni, ettei kanssakäymistä läheisten ihmisten kanssa tarvitse rajoittaa. Joidenkin tutkimusten jälkeen on kuitenkin hyvä välttää aivan pienten lasten sylissä pitämistä. Isotooppihoitojen jälkeen saat aina kirjalliset säteilysuojeluohjeet.

Ohjeet tutkimukseen valmistautumiseen