Etusivu > Potilaille ja läheisille > Koronavirus (COVID-19)


Koronavirus (COVID-19)

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Kiinassa käynnistyi alkuvuonna uuden koronaviruksen aiheuttama COVID-19 -tartuntatautiepidemia. Virus aiheuttaa influenssaa muistuttavia hengitystieoireita. Osa koronavirustartunnan saaneista voi saada keuhkokuumeen. Suurin osa sairastuneista saa kuitenkin vain lieviä oireita.

Pohjois-Pohjanmaan kuten muidenkin sairaanhoitopiirien koronatilannetta voi seurata THL:n karttasovelluksesta: www.thl.fi/koronakartta​. Sovellukseen on koottu tiedot laboratoriovarmistetuista koronavirustartunnoista Suomessa. Kartta päivitetään kello 12.00.​

Miten toimit, jos epäilet koronavirustartuntaa?

COVID-19-näyte otetaan henkilöiltä, joilla on lääkärin tai hoitajan arvion perusteella aihetta epäillä koronavirustartuntaa.​

  • Soita omaan terveyskeskukseesi, silloin kun se on auki.
  • Oululaiset voivat soittaa koronavirusneuvontaan numeroon 08 558 41414. Numero palvelee maanantaista torstaihin kello 8–16 ja perjantaisin kello 8–15.
  • Iltaisin ja viikonloppuisin koronavirusneuvontaa saat soittamalla Oulun yliopistollisen sairaalan ympärivuorokautisesti palvelevaan neuvontanumeroon, puh.  08 315 2655.
  • Oulun seudun yhteispäivystyksessä on koronaa epäileville ja sairaalahoitoa tarvitseville asiakkaille oma sisäänkäynti, K-ovi (katso kartta ).

Hätätapauksissa soita hätänumeroon 112.

Taudin leviämisen hidastamiseksi on tärkeää, että soitat aina ennen vastaanotolle tai päivystykseen hakeutumista.​


Vastaanottoajan siirtäminen

Voit saapua kontrolliin ja vastaanotolle sovittuna ajankohtana. Jos sinulla on hengitystieinfektion oireita, niin ota yhteyttä hoitoyksikköösi ja keskustele vastaanottoaikasi siirtämisestä. Puhelinnumeron löydät ajanvarauskirjeestä. ​Voit tarkistaa ajanvarauksesi myös tämän sivun kautta
 

Osa ei-kiireellisistä leikkauksista siirrettiin maaliskuussa, mistä OYS ilmoitti suoraan potilaille puhelimitse, kirjeellä tai tekstiviestillä.

Myös asiakasovien aukioloaikoja on supistettu.​

Vierailukielto sairaaloihin​

Vierailut sekä Oulun yliopistolliseen sairaalaan että Oulaskankaan sairaalaan on toistaiseksi kielletty. Poikkeuksista kuten lapsipotilaiden huoltajista, synnyttäjän puolisosta tai tukihenkilöstä on sovittava puhelimitse etukäteen hoitavan yksikön kanssa ennen sairaalaan tuloa. Heillä ei saa olla oireita tai​ karanteenia.

Tällä haluamme varmistaa potilasturvallisuuden ja pyrimme estämään koronatartuntojen leviämisen.​

Epäiletkö koronavirustartuntaa tai sille altistumista?

Ennen omaan terveyskeskukseen tai päivystyksen neuvontanumeroon soittamista voit selvittää koronavirustartunnan todennäköisyyttä Terveyskylän koronabotilla tai tehdä Omaolo-palvelun koronavirusoirearvion. Terveyskylän koronabotista saat myös psyykkistä tukea lievittämään koronaviruksen aiheuttamaa huolta.

 
Myös Mielenterveystalo tarjoaa tukea koronavirukseen liittyvän huoleen ja epävarmuuteen:
 
Ammattilaisten tuottamaan tietoa infektiotaudeista ja niiden ehkäisystä:
 

​Valtakunnallinen neuvontapuhelin

Valtakunnallinen neuvontapuhelin palvelee numerossa 029 553 5535 arkisin kello 8–21 ja lauantaisin kello 9–15. Numerosta saa yleistä tietoa koronaviruksesta, mutta ei terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.​

​Lisätietoa:

Ajantasaista tietoa koronaviruksesta COVID-19 (THL)​​​

Usein kysyttyä koronaviruksesta​ COVID-19 (THL)​​​

Terveyskylän Usein kysyttyä koronaviruksesta -sivu​​

​Ohjeet koronavirustaudin COVID-19 kotihoitoon​ (THL)

Tietoa taudista: CO​VID-19 (THL)​​​

Tietoa todetuista tartunnoista sairaanhoitopiireittäin​ (THL)​

Sivua päivitetty​​​​​​​​​​​​​​​  29.4. klo 11​:40​

Koronaohjeita
Linkki uutiseen

 Ajankohtaistiedotteet

 

 

​​