Etusivu > Potilaille ja läheisille > Koronavirus (COVID-19)


Koronavirus (COVID-19)

​​​​​​​​Tältä sivulta löydät kootusti koronavirusinfektioon (COVID-19) liittyvää ajankohtaistietoa ja ohjeita Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueelta. ​

Oyskorona.fi-sivustolta löydät tietoa alueellisesta koronavirusepidemiatilanteesta, suosituksista ja rajoituksista.

 

Koronatestaukseen hakeutuminen


Näytteenotosta huolehtii pääsääntöisesti oma kotikunta. Jos oman kunnan näytteenottoon ei pääse, koronanäytteitä otetaan 

 • yli 16-vuotiailta maanantaista sunnuntaihin Oulun seudun yhteispäivystyksessä (OSYP) walk-in-periaatteella sekä viikonloppuisin että arkipyhinä Oulun Oritkarin drive-in-pisteessä.
 • Yli 2-vuotiailta otetaan näytteitä sekä viikonloppuina että arkipyhinä Oulun Oritkarin drive-in-näytteenottopisteessä. Jos aikaa ei saa drive-in-näytteenottopisteestä, näytteet otetaan OYS:n lasten päivystyksessä. 
 • Alle 2-vuotiaiden näytteet otetaan aina lasten päivystyksessä. 


Täytä koronavirustaudin oirearvio omaolo.fi​-sivustolla. Oirearvio on tarkoitettu koronavirustartunnan todennäköisyyden arviointiin sekä antamaan neuvoja hoidon tarpeen arvioinnista ja infektion leviämisen estämisestä.

Jos tarvitset hoitoa tai hoidon tarpeen arviointia, soita numeroon 08 315 2655. Puhelimitse saat toimintaohjeet ja tarvittaessa sinut ohjataan koronavastaanotolle tai näytteenottoon.

Koronatestaus Oulun seudun yhteispäivystyksessä (OSYP)


Pohjois-Pohjanmaan yli 16-vuotiaat asukkaat voivat varata yhteispäivystykseen näytteenottoajan. Jos vointisi on heikentynyt ja tarvitset hoitoa, voit tulla suoraan yhteispäivystykseen ilman ajanvarausta.
 • Siirry Nordlabin ajanvaraukseen  
 • Näytteenotto on avoinna ma - su klo 7.15 - 21, ajanvaraus avataan edellisenä iltana klo 22. 
 • Varaa mukaasi kelakortti, ajokortti tai passi. (Huom! Ulkomaalaisilla asiakkailla tulee olla mukanaan eurooppalainen sairaanhoitokortti tai passi ja vakuutusasiakirja.)
 • Koronatestaukseen saapuville on oma sisäänkäynti, K-ovi 
Näytteenotto on maksuton. Mikäli et pääse näytteenottoon, muista perua aikasi. Ilman hyväksyttävää syytä käyttämättömästä varauksesta peritään 50,80 e sakkomaksu 15 vuotta täyttäneiltä.  

Lasten koronatestaus lasten päivystyksessä 

Jos oman kunnan näytteenottoon ei pääse, lasten koronanäytteitä otetaan lasten päivystyksessä OYS:ssa. 

Yli 2-vuotiaille lapsille näytteenottoon ajan saa soittamalla lasten päivystyksen neuvontanumeroon 08 315 5260. 
Näytteenotto on avoinna ma-su klo 8.00-18.00. Lasten näytteenoton sisäänkäynti on OYS:ssa on Lc.

Jos lapsesi vointi on heikentynyt ja hän tarvitsee hoitoa, voit tulla lasten päivystykseen OYSiin ilman ajanvarausta.

Pohjois-Pohjanmaalla yli 2-vuotiaille voi varata ajan myös drive-in-näytteenottoon (katso ohjeet alempana tällä sivulla.)


Koronatestaus lievissä oireissa Oritkarin Drive-in-pisteessä

Pohjois-Pohjanmaan asukkaat voivat viikonloppuisin (la-su) sekä arkipyhinä varata näytteenottoajan Oulun Oritkarin drive-in-pisteeseen. Oululaiset  voivat varata ajan drive-in-näytteenottoon myös arkipäivisin (ma-pe) .​ Näytteenottoajan voi varata yli 2-vuotiaalle.

 • Siirry Nordlabin ajanvaraukseen  
 • Näytteenotto on avoinna la-su klo 8-14, ajanvaraus avataan perjantaisin klo 16.
 • Varaa mukaasi kelakortti, ajokortti tai passi. Huom! Ajanvaraus onnistuu vain suomalaisella sosiaaliturvatunnuksella.
 • Näytteenotto on maksuton. Mikäli et pääse näytteenottoon, muista perua aikasi. Ilman hyväksyttävää syytä käyttämättömästä varauksesta peritään 50,80 e sakkomaksu 15 vuotta täyttäneiltä.
 • Mikäli ajan varaaminen 2-16 vuotiaalle lapselle ei onnistu, soitetaan Lasten päivystyksen neuvontanumeroon 08 315 5260.
 • Näytteenottopaikalle  ajetaan Oritkarintien kautta, ja paikalla on liikenteenohjaus. Testauspisteellä näytteenottoon jonotetaan autossa.
 • Samaan perheeseen kuuluvat jäsenet voidaan testata samanaikaisesti, kun on varattu yhdelle perheenjäsenelle aika ja istutte samassa autossa.

Hätätilanteissa soita 112.
Kun tulet sairaalaan tutkimukseen, hoitoon tai vierailulle

Voit saapua kontrolliin ja vastaanotolle sovittuna ajankohtana.

Jos sinulla on hengitystieinfektion oireita, niin ota yhteyttä hoitoyksikköösi ja keskustele vastaanottoaikasi siirtämisestä. Puhelinnumeron löydät ajanvarauskirjeestä. Voit tarkistaa ajanvarauksesi myös tämän sivun kautta.  

Katso erillinen ohje, mikäli olet käynyt ulkomailla, olet saanut koronavilkkuhälytyksen tai olet karanteenissa ennen tutkimus- tai hoitokäyntiä.

 

Maskin käyttösuositus sairaaloissamme​

Maskin eli suu- ja nenäsuojuksen käyttösuositus koskee  potilaita, omaisia ja vierailijoita.

Lue ohje maskin käytöstä.

Oulun yliopistollisen sairaalan henkilökunta ja opiskelijat käyttävät sairaalan tiloissa suu-nenäsuojusta tai kokokasvovisiiriä.

Vierailu​t sairaaloissamme​​

Potilaiden omaisten ja synnyttäjien tukihenkilöiden vierailut toimintayksiköissä sallitaan hyvä käsihygienia ja turvavälit huomioiden. Vierihoito-osastolla voi synnytyksen jälkeen isä/tukihenkilö olla synnyttäjän mukana perhehuoneessa.

Huomio myös nämä:

 • vierailusta tulee sopia etukäteen osaston kanssa 
 • vierailijalla ei saa olla hengitysinfektio-oireita 
 • vieraita voi olla samaan aikaan 1-3/ potilas 
 • vierailijan tulee käyttää käsihuuhdetta sairaalaan, osastolle ja potilashuoneeseen tullessa ja sieltä poistuttaessa 
 • vierailija pitää 1-2 metrin turvavälin muihin potilaisiin ja henkilökuntaan 
 • mikäli turvaväliä ei voi säilyttää, suosittelemme pitämään kasvomaskia
 • ​Maskin käyttö vaatii huolellisuutta ja sitä on aina käsiteltävä puhtailla käsillä. Katso ohje miten maskia käytetään.

Toivomme, että vierailijat välttävät turhaa liikkumista sairaalan tiloissa

​Lisätietoa:

Suositus kasvomaskin käytöstä (THL) 

Ajantasaista tietoa koronaviruksesta COVID-19 (THL)​​​

Vakavan koronavirust​audin riskiryhmät (THL)

Terveyskylän Usein kysyttyä koronaviruksesta -sivu​​

Koronaviruksen hoito ja ohjeet sairastuneelle (THL)

Koronaviruksesta selkokielellä ja monikielisesti (STM)

Sivua päivitetty​​​​​​​​​​​​​​​  13.11.​ klo 11

Koronaohjeita

 

 Ajankohtaistiedotteet

 

 

Alueellinen koordinaatioryhmä: Pohjois-Pohjanmaa on siirtynyt koronaepidemian kiihtymisvaiheeseenhttps://www.ppshp.fi/Sairaanhoitopiiri/Ajankohtaista/Pages/Alueellinen-koordinaatioryhmä-Pohjois-Pohjanmaa-on-siirtynyt-koronaepidemian-kiihtymisvaiheeseen.aspxAlueellinen koordinaatioryhmä: Pohjois-Pohjanmaa on siirtynyt koronaepidemian kiihtymisvaiheeseen
Koronatartuntojen määrät tasaantumassa Pohjois-Pohjanmaallahttps://www.ppshp.fi/Sairaanhoitopiiri/Ajankohtaista/Pages/Koronatartuntojen-maarat-tasaantumassa-Pohjois-Pohjanmaalla.aspxKoronatartuntojen määrät tasaantumassa Pohjois-Pohjanmaalla
Koronaepidemia Pohjois-Pohjanmaalla edelleen perustasolla – Oulun alueen suosituksia jatketaan 3.12. saakkahttps://www.ppshp.fi/Sairaanhoitopiiri/Ajankohtaista/Pages/Koronaepidemia-Pohjois-Pohjanmaalla-edelleen-perustasolla-Oulun-alueen-suosituksia-jatketaan.aspxKoronaepidemia Pohjois-Pohjanmaalla edelleen perustasolla – Oulun alueen suosituksia jatketaan 3.12. saakka
Maailmanlaajuinen kampanja kiittää sairaanhoitopiirien henkilöstöä koronaepidemian aikaisesta työstä - Oysissa jaetaan 24 mitaliahttps://www.ppshp.fi/Sairaanhoitopiiri/Ajankohtaista/Pages/Maailmanlaajuinen-kampanja-kiittaa-sairaanhoitopiirien-henkilostoa-koronaepidemian-aikaisesta-tyosta.aspxMaailmanlaajuinen kampanja kiittää sairaanhoitopiirien henkilöstöä koronaepidemian aikaisesta työstä - Oysissa jaetaan 24 mitalia
Epidemiatilanne Pohjois-Pohjanmaalla ennallaanhttps://www.ppshp.fi/Sairaanhoitopiiri/Ajankohtaista/Pages/Epidemiatilanne-Pohjois-Pohjanmaalla-ennallaan.aspxEpidemiatilanne Pohjois-Pohjanmaalla ennallaan
Koronaepidemia uuteen vaiheeseen Pohjois-Pohjanmaalla: Oulun kaupungin alueelle voimaan kiihtymisvaiheen suosituksiahttps://www.ppshp.fi/Sairaanhoitopiiri/Ajankohtaista/Pages/Koronaepidemia-uuteen-vaiheeseen-Pohjois-Pohjanmaalla-Oulun-kaupungin-alueelle-voimaan-kiihtymisvaiheen-suosituksia.aspxKoronaepidemia uuteen vaiheeseen Pohjois-Pohjanmaalla: Oulun kaupungin alueelle voimaan kiihtymisvaiheen suosituksia
Pohjois-Pohjanmaalla koronaepidemia toistaiseksi hallinnassa - uusi verkkosivusto kertoo maakunnan koronatilanteen, suositukset ja rajoituksethttps://www.ppshp.fi/Sairaanhoitopiiri/Ajankohtaista/Pages/Pohjois-Pohjanmaalla-koronaepidemia-toistaiseksi-hallinnassa-uusi-verkkosivusto-kertoo-maakunnan-koronatilanteen.aspxPohjois-Pohjanmaalla koronaepidemia toistaiseksi hallinnassa - uusi verkkosivusto kertoo maakunnan koronatilanteen, suositukset ja rajoitukset