Etusivu > Potilaille ja läheisille > Koronavirus (COVID-19)


Koronavirus (COVID-19)

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Kiinassa käynnistyi alkuvuonna uuden koronaviruksen aiheuttama COVID-19 -tartuntatautiepidemia. Virus aiheuttaa influenssaa muistuttavia hengitystieoireita. Osa koronavirustartunnan saaneista voi saada keuhkokuumeen. Suurin osa sairastuneista saa kuitenkin vain lieviä oireita.

Miten toimit, jos sinulla on hengitystieinfektion oireita?

Jos sinulla on hengitystieinfektion oireita (nuha, yskä, kurkkukipu, lihassärky tai kuume) ja oireesi ovat lievät etkä kuulu koronainfektion riskiryhmään, voit levätä ja sairastaa rauhassa kotona kunnes oireesi loppuvat. Koronavirusinfektion kaltaisia oireita aiheuttavat myös tavanomaiset flunssavirukset ja influenssavirus. Noudata hengitystieinfektion kotihoito-ohjeita.

Lievissä tapauksissa koronavirustestejä ei tehdä, ja valtaosa sairastuneista toipuu kotihoidolla.

Ota yhteyttä terveydenhuoltoon vain, jos sinulle ilmaantuu vakavia oireita kuten hengenahdistus ja yleistilasi heikkenee niin, ettet selviä kotihoito-ohjeiden avulla.

  • Soita omaan terveyskeskukseesi, silloin kun se on auki.
  • Oululaiset voivat soittaa koronavirusneuvontaan numeroon 08 558 41414. Numero palvelee maanantaista torstaihin kello 8–16 ja perjantaisin kello 8–15.
  • Iltaisin ja viikonloppuisin koronavirusneuvontaa saat soittamalla Oulun yliopistollisen sairaalan ympärivuorokautisesti palvelevaan neuvontanumeroon, puh.  08 315 2655.

Hätätapauksissa soita hätänumeroon 112.

Taudin leviämisen hidastamiseksi on tärkeää, että soitat aina ennen vastaanotolle tai päivystykseen hakeutumista.

Epäiletkö koronavirustartuntaa tai sille altistumista?

Ennen omaan terveyskeskukseen tai päivystyksen neuvontanumeroon soittamista voit selvittää koronavirustartunnan todennäköisyyttä Terveyskylän koronabotilla tai tehdä Omaolo-palvelun koronavirusoirearvion. Terveyskylän koronabotista saat myös psyykkistä tukea lievittämään koronaviruksen aiheuttamaa huolta.

 
Myös Mielenterveystalo tarjoaa tukea koronavirukseen liittyvän huoleen ja epävarmuuteen:
 
Ammattilaisten tuottamaan tietoa infektiotaudeista ja niiden ehkäisystä:
 

Vierailukielto sairaaloihin

Vierailut sekä Oulun yliopistolliseen sairaalaan että Oulaskankaan sairaalaan on toistaiseksi kielletty. Viertailukielto ei koske lastenosastojen oireettomia omaisia. Lisäksi synnytysosatolla ja synnyttäneiden osalta sallitaan yksi tukihenkilö tai puoliso. Hoitoyksikkö voi myöntää pääsääntöön harkitun tapauskohtaisen poikkeuksen.

Tällä haluamme varmistaa potilasturvallisuuden ja pyrimme estämään koronatartuntojen leviämisen.

Vastaanottoajan siirtäminen

​Mikäli olet vieraillut ulkomailla tai Uudellamaalla kahden edellisen viikon aikana tai mikäli olet karanteenissa tai sinulla on vähäisiäkään flunssan oireita, et saa tulla sairaalaan. Mikäli sinulla on kysyttävää ota yhteyttä hoitoyksikköön, puhelinnumeron löydät ajanvarauskirjeestä.
​ 
Osa ei-kiireellisistä leikkauksista joudutaan siirtämään, ja OYS ilmoittaa peruuntuneista ajoista suoraan potilaille puhelimitse, kirjeellä tai tekstiviestillä.  
 

Valtakunnallinen neuvontapuhelin

Valtakunnallinen neuvontapuhelin palvelee numerossa 029 553 5535 arkisin kello 8–21 ja lauantaisin kello 9–15. Numerosta saa yleistä tietoa koronaviruksesta, mutta ei terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.​

​Lisätietoa:

Ajantasaista tietoa koronaviruksesta COVID-19 (THL)​​​

Usein kysyttyä koronaviruksesta​ COVID-19 (THL)​​​

​Ohjeet koronavirustaudin COVID-19 kotihoitoon​ (THL)

Tietoa taudista: CO​VID-19 (THL)​​​

Sivua päivitetty​​​​​​​​​​​​​​​ 27.3. klo 10.25

​​

 Ajankohtaistiedotteet

 

 

 Ohjeita potilaille

 

 

 Ohjeita ammattilaisille