Etusivu > Palvelut > Kuvantaminen > Tietoa tutkimuksista > Tietokonetomografia


Tietokonetomografia

Tietokonetomografia (TT)

käyttää röntgensäteitä ja tietokonetta luodakseen kuvia elimistöstä. Kuvauksesta käytetään joskus nimeä tietokonekerroskuvaus tai viipalekuvaus. TT-kuvauksella saadaan yksityiskohtaista tietoa kehon rakenteista kuten sisäelimistä, verisuonista ja luista. Tutkimusta voidaan käyttää mm. diagnosoitaessa luunmurtumia, sisäelinvaurioita, verenkierron ongelmia, aivohalvauksia ja syöpiä.

Valmistautuminen TT-kuvaukseen 

Saamassasi kutsukirjeessä käydään läpi valmistautumisohjeet. Osaan tutkimuksista ei tarvita mitään valmistautumista, mutta toisia varten sinua voidaan pyytää olemaan esim. syömättä. Tutkimuksessa voidaan käyttää laskimoon annettavaa jodipitoista varjoainetta, jonka vuoksi sinulta kysytään allergioista ja munuaistesi toiminta saatetaan tarkastaa verikokeella. Joissain vatsan alueen tutkimuksissa voidaan käyttää myös juotavaa tai peräruiskeena annettavaa varjoainetta. Sinun tulee myös kertoa, mikäli olet raskaana. TT-kuvauksia tehdään vain painavista syistä raskaana oleville naisille, jotta sikiötä ei altistettaisi röntgensäteilylle.

Mitä tapahtuu TT-kuvauksen aikana?

Kuvauksen aikana sinä tavallisesti makaat selälläsi tasaisella tutkimuspöydällä, joka liikkuu hitaasti rengasmaisen kuvauslaitteen läpi. Renkaan sisällä pyörii röntgenputki ja röntgenilmaisin. Toisin kuin magneettikuvauksessa, TT-kuvauslaite on avoin eikä ahtaan paikan kammosta kärsivillä ole yleensä vaikeuksia olla kuvauksessa. Röntgenhoitaja käyttää kuvauslaitetta viereisestä huoneesta. Röntgenhoitaja näkee sinut koko kuvauksen ajan ja voit olla häneen yhteydessä mikrofonin välityksellä. Kuvauksen aikana sinun tulisi pysyä liikkumatta, jotta kuvat onnistuisivat. Sinua saatetaan pyytää hengittämään sisään, hengittämään ulos tai pidättämään henkeäsi kuvauksen eri vaiheissa. Kuvaus kestää tavallisesti noin 5-15 minuuttia. 

Mitä tapahtuu kuvauksen jälkeen?

Sinulle ei pitäisi tulla mitään jälkivaikutuksia TT-kuvauksesta. Voit tavallisesti mennä kotiin pian kuvauksen jälkeen. Voit syödä ja juoda, toimia ja ajaa autoa normaalisti. Mikäli kuvauksessa on käytetty varjoainetta, sinua voidaan pyytää odottamaan sairaalassa jonkin aikaa sen varmistamiseksi, ettei sinulle tule varoaineesta allergiareaktiota. Varjoaine on normaalisti täysin vaaratonta ja tulee ulos virtsan mukana. Kuvaustuloksesi eivät tavallisesti ole käytettävissä välittömästi, vaan kuvasi analysoidaan tietokoneella ja röntgenlääkäri antaa niistä lausunnon. Kun lausunto on valmis, hoitava lääkärisi voi keskustella tuloksista kanssanne. Tutkimuksen valmistuminen vie normaalisti muutaman päivän tai viikon.

Ovatko TT-kuvaukset turvallisia?

TT:n kuvaukset ovat nopeita, kivuttomia ja yleisesti turvallisia. Kuitenkin on pieni riski, että voit olla allerginen varjoaineelle, ja altistut röntgensäteilylle. TT-kuvauksesta saatavan säteilyn määrä vaihtelee tutkittavan alueen laajuuden mukaan. Yleensä säteilyn määrä vastaa muutamasta kuukaudesta muutamaan vuoteen luonnosta saatavan säteilyn määrää. Tutkimuksesta saatu säteily kasvattaa hieman elinaikaisen syövän riskiä, mutta riskin arvioidaan olevan suurimmillaankin hyvin pieni (alle 1:2000). Tämän vuoksi tutkimuksen etuja ja riskejä punnitaan aina ennen kuvauspäätöksen tekemistä.

 Ohjeet tutkimukseen valmistautumiseen

 

 

 Tietokonetomografia selkärangasta