Kuulokojeet

​Kun lapsella todetaan kuulon kuntoutusta vaativa kuulovika, hän saa käyttöönsä kuulokojeet. Varhainen kuulokojeiden käyttöönotto parantaa puheen ja kielen kehityksen ennustetta. Laitteet vahvistavat ja selkeyttävät puhetta ja ympäristön ääniä.  Niiden avulla luodaan edellytykset mahdollisimman hyvälle kuulemiselle ja puheen ja kielen oppimiselle.

Pienille lapsille sovitetaan aina korvantauskuulokojeet. Kuulokojeita varten lapselle valmistetaan korvakappaleet, jotka tehdään lapsen oman korvan mallin mukaan. Tätä varten lapselta otetaan korvista korvakappalemallit ja korvakappaleita uusitaan aina tarvittaessa lapsen korvan kasvaessa. Kuulokoje valitaan lapsen kuulonaleneman mukaan ja ne ohjelmoidaan yksilöllisesti siten, että ne vahvistavat juuri niitä äänentaajuuksia, joilla kuulonalenemaa on.

Jos lapsella ei ole korvakäytävää tai korvalehteä, hän voi saada käyttöönsä ns. luujohtokuulokojeen. Se siirtää värähtelyn avulla vahvistetun äänen luun välityksellä suoraan sisäkorvaan, ohittaen ulko- ja välikorvan.

Lapsille sovitettavat kuulokojeet ovat korkealaatuisia, digitaalisia laitteita. Kuulokojeita on saatavilla eri värisinä ja lapsi voi itse valita värin. Lapset saavat kuulokojeet ja kaikki kojeen käyttöön liittyvät tarvikkeet sairaalan kautta.

 

Kuulokojeen käyttö

  • On tärkeää, että lapsi käyttää kuulokojeita koko valveillaoloajan. Yöksi, päiväunien, uimisen, suihkun ja saunan ajaksi kuulokojeet otetaan pois korvista.
  • Yleensä lapset tottuvat kuulokojeisiin nopeasti, mutta toisinaan tottumiseen voi mennä aikaa. On tärkeää, että vanhemmat suhtautuvat kuulokojeisiin myönteisesti ja kannustavat lasta kuulokojeiden käyttöön.

 

Jos kuulokojeet ovat rikki tai hukassa

Jos lapsen kuulokojeet ovat rikki tai kadonneet, ottakaa yhteyttä Lasten kuulokeskukseen. Lähetämme tarvittaessa lapselle lainakojeen oman kuulokojeen korjauksen ajaksi.