Etusivu > Potilaille ja läheisille > Hoidon laatu ja turvallisuus


Potilasturvallisuus ja oikeutesi potilaana

Mitä on potilasturvallisuus

Sairaalassa sinulla on oikeus asiantuntevaan ja turvalliseen hoitoon sekä hyvään kohteluun. Hoidon onnistumisen kannalta on tärkeää, että kerrot meille asiat, jotka voivat vaikuttaa hoitoosi tai jotka ovat sinulle epäselviä. Potilasturvallisuuteen kuuluu sekä hoidon ja hoitoympäristön turvallisuus. Se tarkoittaa sitä, että saat tarvitsemasi hoidon siinä vaiheessa, kun sairautesi hoito sitä edellyttää. Lisäksi tavoitteenamme on, että hoidosta aiheutuu sinulle mahdollisimman vähän haittaa.

Parannamme ja ylläpidämme turvallisuutta henkilökunnan ja opiskelijoiden koulutuksella ja perehdyttämisellä. Yliopistollisen sairaalan tutkimustyö edistää myös hoidon laatua ja turvallisuutta.

Potilaana voit vaikuttaa hoidon laatuun ja turvallisuuteen mm. näin

  • Varmista, että terveystietosi (esim. sairaudet, allergiat, lääkkeet ja mahdollinen raskaus) ovat ajan tasalla. Kerro oireistasi ja siitä, miten olet niitä kotona hoitanut.
  • Huolehdi siitä, että yhteystietosi ovat oikein.
  • Muistuta, jos henkilökunta unohtaa kysyä henkilötietojasi esimerkiksi silloin, kun menet tutkimuksiin tai ennen lääkkeiden antoa.
  • Kirjoita muistiin, mitä haluat kertoa tai kysyä henkilökunnalta. Voit kysyä esimerkiksi hoitovaihtoehdoista tai taudin etenemisestä. Voit pyytää tiedot ja ohjeet myös kirjallisina.
  • Noudata saamiasi hoito-ohjeita.
  • Voit olla myös kotoa yhteydessä sinua hoitaneeseen yksikköön.