Arjen sankarit materiaalit

​​​​​​​​​​Arjen sankarit -esitteet

Tukea arkeen ja työllistymiseen

Arki paremmaksi

Arjen sankarit - kuntoutumisen ja työllistymisen polku

Arjen sankarit - kuntoutumisen ja ravitsemusterveyden edistämisen polku

Arjen sankarit - kuntoutumisen ja ravitsemusterveyden edistämisen polku on rakennettu työelämän ulkopuolella oleville, työikäisille miehille.

Työikäinen työelämän ulkopuolella oleva mies asioi TE- / työllisyys-/ kuntouttavissa tai sote-palveluissa. Palvelutarpeen arvioinnin yhteydessä tunnistetaan tarve elintapojen kohentamiselle. Mies ohjataan kuntoutumisen ja ravitsemusterveyden edistämisen polulle, joka on osa asiakkaan työllistymistä edistäviä toimia ja voi olla ensimmäinen askel työllistymisen polulla. Toimintamalli istuu hyvin osaksi kuntouttavaa työtoimintaa, sosiaalista kuntoutusta ja mielenterveyden palveluita.

Polku alkaa Hyvinvointia ruoasta -ruoanvalmistusryhmällä tai Hyvä arki -ryhmällä. Molemmat ryhmät sisältävät teemoja terveellisistä elintavoista ja painopiste on terveellisessä ravitsemuksessa. Ryhmässä miehet valmistavat ruokaa, perehtyvät terveelliseen ravitsemukseen ja muihin terveyttä edistäviin elintapoihin sekä asettavat tavoitteita omien elintapojensa parantamiseksi. Kuntouttavan työtoiminnan tai sosiaalisen kuntoutuksen tai mt-palvelujen ammattilaisen työparina ryhmissä on esim. ravitsemusterapeutti, muu ravitsemusalan ammattilainen tai toimintaterapeutti. Muita ryhmien aikana miesten tukena olevia ammattilaisia ovat terveydenhoitaja tai sairaanhoitaja ja sosiaaliohjaaja. Jokainen asiantuntija osaltaan auttaa ja tukee ryhmään osallistuvia miehiä tieto-, taito- ja osaamishaasteissa. Lisäksi toimintaan osallistuvat eri toimijat kunnan liikunta- ja hyvinvointipalveluista tarjoamalla toimintaa miehille heidän kokonaishyvinvointinsa edistämiseksi.  

Toimintamalli sisältää terveysmittaukset (pituus, paino, BMI, vyötärön ympärys, verenpaine, verensokeri, diabetesriskitesti) ja työ- ja toimintakykyarvion Kykyviisarilla mitattuna ryhmän alussa sekä ½ v ja 1v hyvinvointitapaamisilla.​Oppaat

Hyvinvointia ruoasta -ohjaajan opas

Opas toimii apuna Hyvinvointia ruaosta -ryhmien järjestämisessä esimerkiksi kuntouttavassa työtoiminnassa ja sosiaalisessa kuntoutuksessa

Hyvää arkea -työkirja

Hyvää arkea -työkirja on muokattu Sydänliiton Tulppa - kuntoutuksen aineistosta Arjen sankarit -hankkeelle. Hyvä arki -ryhmään osallistujat saavat työkirjan. Työkirjan tehtävät auttavat tekemään arjessa muutoksia pieniin askelin, joiden päämääränä  on parempi terveys.

Blogi

Hyvinvointia ruoasta miehille 

Blogissa Arjen sankarit -hankkeen projektikoordinaattori Sirpa Hyyrönmäki kuvaa yhtä hankkeen "Hyvinvointia ruoasta " -tapaamista.

​Artikkelit

Kasviksia 6 kourallista päivässä - myös miehille. Hyvän mielen erikoisjulkaisu (s. 6-7), talvi 2021.

Tukea arkeen ja työllistymiseen työikäisille miehille.​ Oulun kaupungin verkkomedia - Lämpimällä sydämellä Oulusta 29.4.2021.

Työttömistä miehistä Arjen sankareita - Hanke alkaa Raahessa ruoanlaittokurssille​. Raahen Seutu -lehti 14.1.2021.

Viidesosa 25-54 -vuotiaista miehistä ei usko jaksavansa vanhuueläkkeeseen saakka - Arjen Sankarit -hanke nostaa miesten työkuntoa. Selänne-lehti 17.6.2020.

Tukea arkeen ja työllistymiseen ​työikäisille miehille. SeutuMajakka-lehti 24.6.2020.

 Ajankohtaista

​​Hyvruoka2022 pieni.png

16.3. ja 30.3.22 klo 13-16