Arjen sankarit materiaalit

​​​​​​​​​​​​​​Arjen sankarit -esitteet

Tukea arkeen ja työllistymiseen

Arki paremmaksi

Arjen sankarit - kuntoutumisen ja työllistymisen polku

Arjen sankarit - kuntoutumisen ja ravitsemusterveyden edistämisen polku

Arjen sankarit - kuntoutumisen ja ravitsemusterveyden edistämisen polku on rakennettu työelämän ulkopuolella oleville, työikäisille miehille.

Työikäinen työelämän ulkopuolella oleva mies asioi TE- / työllisyys-/ kuntouttavissa tai sote-palveluissa. Palvelutarpeen arvioinnin yhteydessä tunnistetaan tarve elintapojen kohentamiselle. Mies ohjataan kuntoutumisen ja ravitsemusterveyden edistämisen polulle, joka on osa asiakkaan työllistymistä edistäviä toimia ja voi olla ensimmäinen askel työllistymisen polulla. Toimintamalli istuu hyvin osaksi kuntouttavaa työtoimintaa, sosiaalista kuntoutusta ja mielenterveyden palveluita.

Polku alkaa Hyvinvointia ruoasta -ruoanvalmistusryhmällä tai Hyvä arki -ryhmällä. Molemmat ryhmät sisältävät teemoja terveellisistä elintavoista ja painopiste on terveellisessä ravitsemuksessa. Ryhmässä miehet valmistavat ruokaa, perehtyvät terveelliseen ravitsemukseen ja muihin terveyttä edistäviin elintapoihin sekä asettavat tavoitteita omien elintapojensa parantamiseksi. Kuntouttavan työtoiminnan tai sosiaalisen kuntoutuksen tai mt-palvelujen ammattilaisen työparina ryhmissä on esim. ravitsemusterapeutti, muu ravitsemusalan ammattilainen tai toimintaterapeutti. Muita ryhmien aikana miesten tukena olevia ammattilaisia ovat terveydenhoitaja tai sairaanhoitaja ja sosiaaliohjaaja. Jokainen asiantuntija osaltaan auttaa ja tukee ryhmään osallistuvia miehiä tieto-, taito- ja osaamishaasteissa. Lisäksi toimintaan osallistuvat eri toimijat kunnan liikunta- ja hyvinvointipalveluista tarjoamalla toimintaa miehille heidän kokonaishyvinvointinsa edistämiseksi.  

Toimintamalli sisältää terveysmittaukset (pituus, paino, BMI, vyötärön ympärys, verenpaine, verensokeri, diabetesriskitesti) ja työ- ja toimintakykyarvion Kykyviisarilla mitattuna ryhmän alussa sekä ½ v ja 1v hyvinvointitapaamisilla.
​Oppaat

Hyvinvointia ruoasta -ohjaajan opas

Opas toimii apuna Hyvinvointia ruaosta -ryhmien järjestämisessä esimerkiksi kuntouttavassa työtoiminnassa ja sosiaalisessa kuntoutuksessa

Hyvää arkea -työkirja

Hyvää arkea -työkirja on muokattu Sydänliiton Tulppa - kuntoutuksen aineistosta Arjen sankarit -hankkeelle. Hyvä arki -ryhmään osallistujat saavat työkirjan. Työkirjan tehtävät auttavat tekemään arjessa muutoksia pieniin askelin, joiden päämääränä  on parempi terveys.

Blogit

Ravitsemusterveyden ja terveellisten elintapojen edistäminen kuntouttavassa työtoiminnassa ja sosiaalisessa kuntoutuksessa​
Blogissa projektikoordinaattori Sirpa Hyyrönmäki kertoo parhaita paloja työn tuloksista.

Hyvinvointia ruoasta miehille 

Blogissa  projektikoordinaattori Sirpa Hyyrönmäen kuvaus yhdeltä Arjen sankarit -hankkeen Hyvinvointia ruoasta -ryhmätapaamiselta.

Hyvinvointia ruoasta -ohjaaja opastaa kohti terveellisiä ruokailutottumuksia

Blogissa ruoka- ja elintarvikeasiantuntija Essi Keränen avaa Hyvinvointia ruoasta -ryhmätoimintaa ja miten hyödyntää ohjaajan opasta ryhmien ohjaamisessa.

Hyvinvointia ruoasta -ryhmätoiminta - toimintaterapeuttiopiskelija mukana ohjaamassa ryhmää

Koosteessa toimintaopiskelijat kertovat kokemuksista ohjajata Hyvinvointia ruoasta -ryhmää​

​Artikkelit

Miesten "kokkikerho" alkaa ensi viikolla. Pyhäjärven Sanomat -lehti 26.4.2022.

Kempeleläis- ja liminkalaismiehille hyvinvointia ruoasta - maksuttomat ruoanvalmistusryhmät käynnistyvät. Rantalakeus-lehden verkkosivut 21.4.2022.

Ruoanlaiton kautta hyvinvointia miehille Taivalkoskella​. Koillissanomat-lehti 6.4.2022.

Aamupala rohkeasti uutta kokeille Vaalassa. Tervareitti-lehti 24.2.2022.

Kasviksia 6 kourallista päivässä - myös miehille. Hyvän mielen erikoisjulkaisu (s. 6-7), talvi 2021.

Tukea arkeen ja työllistymiseen työikäisille miehille.​ Oulun kaupungin verkkomedia - Lämpimällä sydämellä Oulusta 29.4.2021.

Työttömistä miehistä Arjen sankareita - Hanke alkaa Raahessa ruoanlaittokurssille​. Raahen Seutu -lehti 14.1.2021.

Viidesosa 25-54 -vuotiaista miehistä ei usko jaksavansa vanhuueläkkeeseen saakka - Arjen Sankarit -hanke nostaa miesten työkuntoa. Selänne-lehti 17.6.2020.

Tukea arkeen ja työllistymiseen ​työikäisille miehille. SeutuMajakka-lehti 24.6.2020.​

Webinaarit / seminaarit

Arjen sankarit -hankkeen ravitsemuswebinaari 27.4.22

Arjen sankarit -hankkeen ravitsemuswebinaari 26.4.21
Arjen sankarit -hankkeen ravitsemuswebinaari 15.4.21
Arjen sankarit -hankkeen ravitsemuswebinaari 19.5.22

 Ajankohtaista

​​


Hyvruoka2022 pieni(2).png

Arjen sankarit -hankkeen uutiskirje 6/2022​

Ravitsemusterveyden edistämisen seminaari
16.11.22 klo 9.30 - 15.15
OYS, luentosali 10