Etusivu > Tutkimus ja opetus > Biopankki

Pohjois-Suomen biopankki Borealis

 Kansalaisille

Kuva: Tiina Mäki

Biopankkitoiminta on osa sairaalassa tehtävää tutkimustoimintaa. Potilaiden hoito ja diagnostiikka kehittyvät vain tutkimuksen kautta. Kehitystyötä varten biopankki kerää ja säilyttää järjestelmällisesti kudos- ja verinäytteitä biopankkisuostumuksen antaneilta henkilöiltä. Niihin liitetään tutkimuksen tekemisen kannalta olennaisia tietoja sairauskertomuksista ja potilasrekistereistä yksityisyyden suojaa kunnioittavalla tavalla.

google-site-verification: google75f57436db590e89.html

 Ajankohtaista

Get together2017.jpgKuva: Minna Brunfeldt/THLBiopankki Borealis osallistui 2.10. 2017 Suomen biopankkien ​Get together -tapahtumaan ravintola Sipulissa Helsingissä.

 Tutkijoille

Borealiksen tehtävä on edistää biolääketieteellistä, kliinistä, ja terveystieteellistä sekä translationaalista eli edellä mainittuja yhteen niveltävää tutkimusta ja tuotekehitystä sekä tukea diagnostiikan ja hoidon kehitystä Oulun yliopistollisen sairaalan (OYS) erityisvastuualueella. Biopankin tutkimusalue on laaja kattaen mm. aineenvaihduntasairaudet, syöpätaudit sekä harvinaissairaudet, sillä biopankin tehtävänä on palvella koko erityisvastuualuetta kattaen perustajien kaikki terveyden- ja sairaanhoidon erikoisalat.

Biobank Borealis briefly in English

 Hoitohenkilöstölle

Biopankki on osa sairaalan arkea. Näytteitä kerätään yleensä tavanomaisen hoidon tai tutkimuksen yhteydessä. Kerättyjä näytteitä voidaan käyttää lääketieteelliseen tutkimukseen uusien hoitomuotojen ja lääkkeiden kehittämiseen.


Arjessa biopankkitoiminta näkyy potilaille lähetettävien tai annettavien suostumusasiakirjojen palautumisena hoitohenkilöstölle esimerkiksi poliklinikkakäynnin yhteydessä. Tutkimustulokset julkaistaan tieteellisissä julkaisuissa, ja niiden tuloksien avulla kehitetään esimerkiksi potilaille annettavia hoitoja, lääkkeitä ja rokotteita. Esimerkkinä siitä, missä biopankin aineistoja on hyödynnetty on HPV-rokotetutkimus.