Etusivu > Palvelut > Kuvantaminen > Tietoa tutkimuksista > Tietoa säteilystä


Tietoa säteilystä

​Säteilyaltistus eri tutkimuksissa

Röntgen- ja isotooppitutkimuksissa säteilyaltistuksen suuruus vaihtelee. Natiiviröntgentutkimuksissa (esim. polvi) on hyvin vähäinen säteilyaltistus, joissakin tietokonetomografiatutkimuksissa (esim. vatsan ja lanneselän alueen) ja joissakin isotooppitutkimuksissa (esim. sydänlihas) säteilyaltistus on jonkin verran suurempi.

Eri tutkimusten keskimääräinen/tilastollinen säteilyaltistus on tiedossa. Lopullinen säteilyaltistus määräytyy käytettävästä tutkimustekniikasta ja kuvien lukumäärästä. Mikäli haluat tietoa sinulle suunnitellun säteilytutkimuksen keskimääräisestä säteilyaltistuksesta, voit tiedustella asiaa tutkimukseen lähettävältä lääkäriltä ja/tai röntgenin henkilökunnalta.

Kehon eri elinten säteilyherkkyys vaihtelee. Säteilylle herkimpiä elimiä ovat kilpirauhanen, luuydin, paksusuoli, keuhkot, mahalaukku, rintarauhanen ja sukuelimet.

Lisätietoa säteilystä, röntgensäteilyn vaikutuksesta ja eri tutkimusten säteilyaltistuksesta saat Terveyskylän Tutkimukseen tulijan talosta​ ja ​ Säteilyturvakeskuksen sivuilta.

 

Raskauden aikaiset tutkimukset 

Pyydämme sinua ilmoittamaan etukäteen hoitavaan yksikköön tai viimeistään tutkimukseen tullessanne kuvantamisyksikköön, mikäli tiedät tai epäilet olevasi raskaana. Raskaana oleville tehdään vain poikkeustapauksissa isotooppitutkimuksia sekä lantion ja alavatsan alueen tietokonetomografia- tai röntgentutkimuksia, Ultraääni- ja magneettitutkimus voidaan tehdä turvallisesti raskauden aikana.