Ultraääni

Ultraäänikuvaus

tai kaikukuvaus käyttää korkeataajuisia ääni-aaltoja muodostaakseen kuvan kehon sisältä. Ultraäänitutkimusta voidaan käyttää sairauden diagnosointiin tai toimenpiteiden ohjaamiseen.

Kuinka ultraäänikuvaus toimii

Ultraäänianturi lähettää ääniä kehon sisälle ja niiden heijastuessa eri elimistä syntyy kaikuja, jotka anturi poimii. Kaiut muutetaan tietokoneella reaaliaikaisesti liikkuvaksi kuvaksi. Tämä kuva näkyy laitteen näytössä, kun tutkimusta tehdään. Liikkuvasta kuvasta tallennetaan joko yksittäisiä kuvia tai videoita kuva-arkistoon.

Valmistautuminen ultraäänitutkimukseen

Saamassasi potilasohjeessa on kerrottu, miten tutkimukseen tulisi valmistautua. Vatsan aluetta tutkittaessa saatat joutua olemaan syömättä jonkin aikaa ja alavatsaa tutkittaessa virtsarakkosi tulisi olla täynnä. Mikäli ultraääntä käytetään näytteenoton apuna, sinulta saatetaan tarkistaa verikokeita ennen tutkimusta.

Mitä tapahtuu ultraäänitutkimuksen aikana

Useimmat ultraäänitutkimukset kestävät 15 - 30 minuuttia. Röntgenosastoilla niitä tekee joko radiologi tai sonograaferi eli ultraäänitutkimukseen erikoiskoulutettu röntgenhoitaja. Muualla ultraäänitutkimuksia voivat tehdä myös muut lääkärit ja tehtävään koulutetut terveydenhuollon ammattilaiset.

Röntgenosastolla tavallisimpia ultraäänitutkimuksia ovat vatsan tutkimukset. Silloin tutkitaan sappirakkoa, maksaa, haimaa, munuaisia ja tai muita vatsan elimiä tai kudoksia. Kaulan ja verisuonten ultraäänitutkimukset ovat myös yleisiä. Ultraäänellä voidaan tutkia myös lihaksia ja niveliä. Joissain tapauksissa ultraäänitutkimuksessa voidaan käyttää laskimoon annettavaa tehosteainetta, jolla voidaan saada muutoksia näkymään paremmin. Joskus ultraäänitutkimuksen yhteydessä otetaan myös neulanäytteitä. Aihe näytteenotolle voi olla etukäteen tiedossa tai ilmetä vasta tutkimuksen aikana.

Ultraäänitutkimuksen jälkeen

Useimmissa tapauksissa voit siirtyä kotiin pian tutkimuksen jälkeen. Voit ajaa autoa, syödä, juoda ja palata normaaleihin toimiisi välittömästi. Mikäli tutkimuksessa on käytetty tehosteainetta tai otettu neulanäytteitä, voit joutua odottamaan sairaalassa jonkin aikaan. Sinulle saatetaan kertoa tutkimustuloksesi heti tutkimuksen jälkeen, mutta useimmissa tapauksissa kuvat analysoidaan tietokoneella ja vastaus lähetetään tutkimuksen pyytäneelle lääkärille. Vastaus on yleensä perillä muutaman tunnin sisällä tutkimuksesta.

Onko ultraäänestä riskejä tai haittavaikutuksia?

Ääniaalloista, jota käytetään ultraäänitutkimuksessa, ei ole tunnettuja riskejä. Tehosteainetutkimuksessa on hyvin pieni allergisen reaktion riski ja näytteenotoissa riskeinä ovat sisäinen verenvuoto ja tulehdus.

 Ohjeet tutkimukseen valmistautumiseen

 

 

 Ultraäänikuvia maksasta ja munuaisesta