Etusivu > Palvelut > Apuvälinepalvelut > Kuulokeskus > Sisäkorvaistutteet


Sisäkorvaistutteet

​​​​​​​​​​​​​Jos kuulovika etenee niin vaikeaksi, että tavallisen kuulokojeen antama vahvistus ei enää riitä, voidaan suunnitella sisäkorvaistuteleikkausta. Päätöksen sisäkorvaistuteleikkauksesta tekee OYSin audiologilääkäri yhdessä muun kuntoutustyöryhmän kanssa. Sisäkorvaistuteleikkaus vaatii potilaalta vahvaa sitoutumista leikkauksen jälkeiseen kuntoutukseen.

Sisäkorvaistutteen avulla ääni muutetaan sähköisiksi impulsseiksi, jotka stimuloivat suoraan kuulohermoa ja saavat aikaan kuuloaistimuksen. Sisäkorvaistutejärjestelmässä on sisäinen ja ulkoinen osa. Sisäisen osan muodostavat leikkauksessa asennettava istute ja sisäkorvaan viety elektrodinauha. Ulkoisessa osassa on puheprosessori ja lähetinkela. Puheprosessoria pidetään korvan takana kuulokojeen tapaan. Lähetinkela kiinnittyy magneetilla istutteen vastaanotinkelan päälle.

Ennen leikkauspäätöstä korvan rakenne tarkistetaan magneetti- ja tietokonetomografiatutkimuksilla. Leikkaus tehdään yleensä nukutuksessa, mutta leikkaus voidaan tehdä myös paikallispuudutuksessa. Yleensä sisäkorvaistutteen avulla saavutetaan hyvä toiminnallinen kuulo, jolloin puheen ja ympäristöäänien kuuleminen sujuu arjessa. ​