Etusivu > Palvelut > Raskaus ja synnytys > Synnytys > Synnytys ja kivunlievitys


Synnytys ja kivunlievitys

​Avautumisvaihe

Synnytyksen avautumisvaiheen kesto vaihtelee paljon. Ensisynnyttäjän synnytys kestää keskimäärin 10-20 tuntia säännöllisten supistusten alkamisesta. Uudelleensynnyttäjän synnytyksen kesto voi olla lyhyempi. Synnytyssairaalassa vauvan sydämensykettä ja supistuksia seurataan koko avautumisvaiheen ajan. Mikäli synnyttäjä ei tarvitse kivunlievitystä ja synnytys etenee normaalisti, vauvan sykettä seurataan kerran tunnissa.

Kivunlievityksen tarve on yksilöllistä. Kivunlievitys arvioidaan synnyttäjän toiveen, vauvan voinnin sekä synnytyksen edistymisen mukaan. Kipua voidaan lievittää aluksi liikkumalla, erilaisilla asennoilla, hieronnalla, lämpöpakkauksilla, tens-laitteella, suihkulla, olemalla ammeessa, vyöhykehoidolla ja aquarakkuloilla. Synnytyshuoneessa on keinutuoli myös terapiapallo, säkkituoli sekä erillisiä patjoja voi tuoda huoneeseen tarpeen mukaan. Kun synnyttäjä ei enää hyödy edellä mainituista keinoista eikä koe pärjäävänsä omin voimavaroin voidaan hyödyntää synnytyksen vaiheen mukaista lääkkeellistä kivunlievitystä.

Kipulääkkeet

Kipulääkkeitä voidaan tarvittaessa antaa suun kautta tai pistoksena lihakseen synnytyksen alkuvaiheessa.

Ilokaasu

Ilokaasua voidaan käyttää koko synnytyksen ajan kivunlievityksenä. Sitä hengitetään supistuksen aikana naamarin kautta. Ilokaasusta ei ole vaaraa synnyttäjälle eikä syntyvälle lapselle, koska kaasu poistuu keuhkojen kautta nopeasti. Joillekin synnyttäjälle ilokaasu voi aiheuttaa pahoinvointia, joka menee kuitenkin ohitse. Ilokaasu ei sulje pois muita kivunlievitysmuotoja.

Epiduraali-/spinaalipuudutus

Synnytyskipua lievittämään selkään laitettavan epiduraali-  /  spinaalipuudutuksen laittaa aina anestesialääkäri. Synnyttäjän ja vauvan vointia seurataan puudutuksen laiton jälkeen tehostetusti. Epiduraalipuudutus voidaan laittaa, kun synnytys on jo hyvin käynnissä. Epiduraalipuudutus alkaa vaikuttamaan noin 15 minuutin kuluttua lääkkeen antamisesta. Epiduraalipuudutuksessa puudutusainetta voidaan lisätä erillisen katetrin kautta epiduraalitilaan koko synnytyksen ajan. Synnyttäjä voi olla jalkeilla vointinsa mukaan avustettuna puudutuksen aikana.

Spinaalipuudutus on kertaluonteinen ja puudutuksen vaikutus kestää noin 2 tuntia.

Selkäpuudutuksiin voi sivuvaikutuksena liittyä jälkipäänsärkyä.

Kohdunkaulapuudutus (PCB)

Kohdunkaula- eli paracervikaalipuudutuksen laittaa synnytyslääkäri. Siinä puudutetaan emättimen kautta kohdunkaulan aluetta. Tätä kivunlievitysmuotoa käytetään synnyttäjillä, joilla kohdunsuun on riittävästi avautunut ja vauvan tarjoutuvaosa painaa hyvin kohdunsuulle. Kipua lievittävä vaikutus alkaa nopeasti ja puudutuksen voi uusia tarvittaessa. Kohdunkaula puudutuksen kanssa voi liikkua.

Häpyhermopuudutus

Häpyhermo- eli pudendaalipuudutusta voidaan käyttää helpottamaan paineen tunnetta ja ponnistusvaiheen kipua lievittämään. Puudutuksen laittaa synnytyslääkäri sisätutkimuksen yhteydessä. Häpyhermopuudutuksen kanssa voi liikkua.

Ponnistusvaihe

Kohdunsuun avauduttua 10 senttimetriin ja tarjoutuvan osan laskeuduttua riittävän alas synnytyskanavassa siirrytään avautumisvaiheesta ponnistusvaiheeseen. Ponnistusvaihe jaetaan passiiviseen ja aktiiviseen ponnistamiseen. Ponnistusvaiheessa synnyttäjä voi ponnistaa supistusten aikana eri asennoissa kylki-, konttaus-, seisovassa- tai istuvassa asennossa. Synnytystä hoitava kätilö ohjaa ja tukee synnyttäjää ponnistusvaiheen aikana. Synnyttäjän väliliha puudutetaan ja leikataan vain tarvittaessa. Ponnistusvaihe päättyy lapsen syntymään, jonka jälkeen synnyttäjälle annetaan kohtua supistavaa lääkettä istukan irtoamiseksi.

Ponnistusvaiheen loppuvaiheessa paikalla on synnytystä hoitava kätilö, avustava kätilö ja tarvittaessa synnytys- sekä lastenlääkäri.

Jälkeisvaihe

Lapsen synnyttyä seuraa jälkeisvaihe, jolloin istukka syntyy kohdusta. Jos istukan syntymisessä on ongelmia, voidaan istukka irrottaa tarvittaessa leikkaussalissa. Kätilö tarkistaa ompelun tarpeen ja puuduttaa ja ompelee leikatun välilihan / repeämän.