Etusivu > Tutkimus ja opetus > Pohjoinen syöpäkeskus > Syövän ehkäisy ja kuntoutus


Syövän ehkäisy ja kuntoutus

​Suurin osa syöpätapauksista on ennalta ehkäistävissä terveillä elintavoilla. Merkittävimpiä keinoja syövän ehkäisyssä ovat tupakoimattomuus, terveellinen ravinto, alkoholin liikakäytön välttäminen, riittävä liikunta ja liikalihavuuden välttäminen. Syöpäkuolleisuutta voidaan vähentää joissakin syöpätyypeissä seulonnoilla, jolloin syöpä havaitaan oireettomassa vaiheessa ja voidaan hoitaa parantavasti. Suomessa väestötason seulontaohjelmista käytössä ovat rintasyövän mammografia- ja kohdunkaulansyövän PAPA-seulonta.

Syöpäpotilaan kuntoutuksella pyritään luomaan edellytyksiä mahdollisimman täysipainoiseen ja itsenäiseen elämään ja auttamaan terveellisten elämäntapojen omaksumisessa. Kuntoutuminen tavoitteellista monialaista ja moniammattilaista toimintaa jossa kuntoutuja on keskeisessä roolissa. Syöpäpotilaiden kuntoutustoimintaa järjestävät pääasiassa Kela, syöpäjärjestöt ja sairaalat.

Pohjoisen syöpäkeskuksen tehtäviin kuuluu syövän ehkäisyn ja kuntoutuksen kehittäminen mutta tarkat tehtävät ovat vielä muodostamatta.