Etusivu > Palvelut > Kuvantaminen > Tietoa tutkimuksista


Tietoa tutkimuksista

Natiiviröntgentutkimus

Natiivitutkimus on ns. perinteinen röntgenkuvaus, jolloin kuvattavasta kohdasta otetaan yksi tai useampi kuva. Natiivitutkimukseen ei yleensä ole esivalmisteluja eikä siinä käytetä varjoainetta.

Mammografia

Rintojen tutkiminen tapahtuu röntgenkuvauksella (mammografia), ultraäänellä tai magneettikuvauksella. Rintojen ultraäänitutkimuksen yhteydessä voidaan tarvittaessa ottaa näytteitä. OYS:ssa rintojen tutkimukset tehdään avohoitotalon röntgenissä.

Ultraäänitutkimus

Ultraäänitutkimuksessa ei käytetä röntgensäteilyä, vaan kuva muodostetaan ultraäänen (= perustuu kaikuluotaintekniikkaan) avulla. Joskus ultraäänitkimuksessa käytetään myös tehosteainetta. Ultraäänitutkimus voidaan tehdä lähes kaikkiin kehon elimiin (esim. verisuonet). Samassa yhteydessä on mahdollista ottaa näytteitä.

Tietokonetomografiatutkimus

Tietokonetomografiatutkimus (TT) on röntgensäteilyyn perustuva tutkimus. Kuvattavasta elimestä otetaan eri paksuisia leikkeitä. Jodipitoista varjoainetta voidaan antaa joko verenkiertoon tai suun kautta. Tarvittavat esivalmistelut ilmoitetaan tutkimuskohtaisessa potilasohjeessa.

Magneettitutkimus

Magneettitutkimuksessa kuva muodostetaan voimakkaan magneettikentän ja radioaaltojen avulla. Röntgensäteitä ei käytetä. Tehosteainetta (yleensä gadolinium-pitoinen) voidaan antaa verenkiertoon.

Läpivalaisututkimukset ja toimenpiteet

Varjoainetutkimus läpivalaisutekniikalla perustuu röntgensäteilyn käyttöön. Yleisimmät tutkittavat elimet ovat ruoansulatus- tai virtsaelimet.

Verisuonten röntgentutkimuksissa (angiografiat, venografia) käytetään röntgensäteilyä ja jodivarjoainetta. Verenkiertoelimiä voidaan tutkia myös ultraääni- , tietokonetomografia- tai magneettitekniikalla.

Isotooppitutkimus

Isotooppitutkimuksessa annetaan verenkiertoon säteilevää radiolääkettä. Kuvauslaite ei tuota säteilyä. Isotooppitutkimusta ei tehdä raskauden aikana. Isotooppitutkimuksen jälkeen tulee pitää tauko imettämisessä, koska radiolääke imeytyy rintamaitoon.