Etusivu > Palvelut > Raskaus ja synnytys > Synnytys > Lääkkeettömät kivunlievitysmenetelmät


Lääkkeettömät kivunlievitysmenetelmät

​Synnytyksessä käytettäviä lääkkeettömiä kivunlievitysmenetelmiä on useita. Yleisimpiä ovat vesi, lämpö- ja kylmäpakkaukset, hengitys, tukihenkilön läsnäolo, hieronta ja kosketus, akupainanta, aquarakkulat, vyöhykepainanta ja magneetit, TENS eli transkutaaninen sähköinen hermoärsytys sekä asento- ja liikehoito. Sairaalassamme on mahdollista käyttää edellä lueteltuja menetelmiä. Lisäksi synnytyksessä on käytetty kivunlievitystarkoituksessa muun muassa luovaa tanssia, synnytyslaulua, musiikkia ja vyöhyketerapiaa. Jokainen synnyttäjä on yksilöllinen ja menetelmien vaikuttavuus vaihtelee synnyttäjien kesken. Synnytykseen voi valmistautua etukäteen pohtimalla, mitkä menetelmät voisivat olla kohdallasi sopivia. Sairaalassa voitte yhdessä kätilön kanssa miettiä sinulle sopivia kivunlievitysmenetelmiä. 

 

 

Vesi auttaa rentoutumaan ja helpottaa asennonvaihdoksissa. Sairaalamme muutamassa synnytyshuoneessa on käytettävissä amme, jossa voit oleskella avautumisvaiheen aikana. Ammeeseen laitettava vesi on kehonlämpöistä. Ammeita on kahdenlaisia. Harmaassa Amor-ammeessa on hevosenkengänmallinen istuin, joka helpottaa häntäluun painon tunnetta. Siinä on myös aaltomaiset laidat, jolloin voit vaihtaa asentoa olotilan mukaan joko niskaa rentouttaen tai nojaamalla kainaloiden varassa. Korotettuja reunoja ja tankoa voi käyttää myös asentojen tukena oman voinnin mukaan.

Lämmin suihku on myös hyvä vaihtoehto rentoutumiseen. Jo kotona ollessa lämmin suihku rentouttaa ja lievittää kivun tunnetta. Sairaalamme jokaisessa synnytyshuoneessa on oma suihku käytössäsi; suihkussa ollessa voit istua tai ottaa tukea seinässä olevista kahvoista. Suihkuttelua voit kohdistaa erityisesti alueille, joissa avautumisvaiheen kipu tuntuu voimakkaana. ​ ​​ ​

Lämpö ja kylmähoitona voidaan käyttää esimerkiksi jyväpussia tai erilaisia geelipusseja. Pussin voit laittaa siihen kohtaan keholla, missä se tuntuu hyvältä. Sairaalassamme on käytössä kertakäyttöiset geelipussit, joita voidaan lämmittää mikrossa tai viilentää pakkasessa tarpeen mukaan. Tukihenkilö voi pidellä pussia paikoillaan esimerkiksi ristiselän kohdalla tai vaihtoehtoisesti pussi voidaan kietoa kiinni sopivaan kohtaan pitkällä liinalla. Pussi voidaan asettaa myös jalkojen väliin ja voit istua sen päällä käyttämällä apuna fysiopalloa.  

Rauhallinen hengitys auttaa rentoutumaan ja keskittymään. Vedä happea hitaasti nenän kautta sisään, pidätä hetki ja hengitä hitaasti suun kautta ulos. Tavoitteena on rentoutua jokaisen uloshengityksen aikana enemmän. Supistuksen aikana hengittäminen on myös tärkeää, vaikka se saattaa tuntua hankalalta. Hengittämisen palauttaminen syväksi ja rauhalliseksi supistusten välillä auttaa rentoutumaan. Hengityksen syventämisessä tukena voi olla tukihenkilösi hengitys, äänen tuottaminen tai kosketus.  

Sairaalaan voi tulla mukaan yksi tukihenkilö - esimerkiksi puoliso, läheinen ystävä, perheenjäsen tai doula. Doulat ovat yleensä koulutettuja synnytystukihenkilöitä. Tukihenkilöllä on tärkeä rooli olla henkisenä tukenasi synnytyksessä. Tukihenkilö voi esimerkiksi hieroa tai koskettaa sinua, sekä kannustaa rauhalliseen hengitykseen. Olisi hyvä, jos keskustelisitte tukihenkilön kanssa ennen synnytystä mahdollisista synnytykseen liittyvistä toiveista ja tarpeista, jotka liittyvät tukihenkilön rooliin.

Hieronta ja kosketus ovat helppoja tapoja rentouttaa kehoa, mikäli synnyttäjä sietää kosketusta. Kosketuksen ja hieronnan yhteydessä kehossa erittyy oksitosiinia, jolla on monia vaikutuksia: se rauhoittaa, vähentää kivuntuntoa, vaikuttaa kohdun eritystoimintaan ja alentaa verenpainetta, pulssia ja stressitasoa. Hierontaa voidaan kohdistaa sinne missä jännitystä tuntuu ja se voi olla sivelevää, puristavaa tai painelevaa. Erityisesti synnytyksen aikana jännittyviä alueita ovat raajat, hartiat sekä kasvot. Hieronnan apuvälineenä voidaan käyttää esimerkiksi hillopurkin kantta tai guasha kampaa. (synnyttäjän mukana tuoma).

​​​Akupainanta tarkoittaa kehon akupisteiden käsittelyä käsin. Akupainannassa kätilö tai tukihenkilösi voi painaa sormilla tai rystysillä jaloissa ja käsissä olevia pisteitä tai selkärangan molemmin puolin olevia pisteitä. Akupainantaa voidaan käyttää synnytyksen kaikissa vaiheissa eikä se ole este muiden kivunlievitysmenetelmien käyttöön.

​​Aquarakkulat ovat steriiliä vettä sisältäviä pistoksia. Kätilö pistää ne, yleensä alaselän ihon alle lievittämään kipua. Aquarakkulat ovat käytettävissä synnytyksen jokaisessa vaiheessa ja niitä voi käyttää niin useasti kuin haluaa. Teho perustuu kehon oman puolustusjärjestelmän aktivoitumiseen sekä kehon heijastepisteiden ja ratojen stimulointiin. Aquarakkuloiden käyttö ei estä muiden kivunlievitysmenetelmien käyttöä. Aquarakkuloiden laittamisesta syntyy polttava tunne, mutta se lakkaa nopeasti. Näiden kipua lievittävä vaikutus on yksilöllinen ja pysyy yhdestä tunnista jopa kolmeen tuntiin.  

 

Vyöhyketerapia ja magneetit ovat jaloissa, käsissä ja korvissa sijaitsevien heijastepisteiden ja -ratojen stimuloimista. Kätilö voi ohjata tukihenkilöäsi tai sinua painelemaan käsissä, jaloissa ja korvissa sijaitsevia heijastepisteitä synnytyksen tuntemusten mukaan. Kätilö voi laittaa synnyttäjälle magneetteja, jolloin vyöhykepisteen painaminen korvataan magneetilla. ​ ​ 

 

TENS- eli transkutaaninen sähköinen hermoärsytys on kivunlievitysmenetelmä, joka helpottaa synnytyskipua erityisesti alaselän ja reisien alueella. TENS laitteessa, on kiinni kaksi tai neljä elektrodia sekä kapula, josta säädellään sähköisen ärsytyksen määrää. Elektrodit kiinnitetään selkään selkärangan molemmin puolin. Synnytyksen alkuvaiheessa kaksi elektrodia voi riittää ja supistuskivun voimistuessa voidaan lisätä kaksi elektrodia lisää. Sähkövirran voimakkuutta voit säädellä omien tuntemusten mukaan. Ennen supistusta ärsytyksen tulisi olla sellaista, että se ei tunnu epämiellyttävältä. Supistuksen alkaessa boost-painikkeesta painamalla sähkövirran voimakkuus kasvaa supistuksen ajaksi. Supistuksen loppuessa, boost-painikkeesta saa jälleen normaalin voimakkuuden sähköärsytykseen. TENS:in käyttö suositellaan aloitettavan jo synnytyksen varhaisessa vaiheessa ja sitä voidaan käyttää koko synnytyksen ajan. TENS- laitetta ei voi käyttää yhtä aikaa veden kanssa. Sairaalamme synnytysosastolla on lainattavissa TENS- laitteita synnytyksen ajaksi. ​ ​​ ​ 

​​Liikkuminen ja asennot vaikuttavat synnyttäjän olotilaan ja synnytyksen etenemiseen.

Avautumisvaiheen aikana kannattaa olla pystyasennossa mahdollisuuksien mukaan. Lantiota voi esimerkiksi pyöritellä tai liikutella edestakaisin heijaavalla liikkeellä. Sänkyyn, tukihenkilöön tai puolapuihin nojaaminen ja kehon keinuttelu puolelta toiselle tuntuu monista hyvältä. Osassa synnytyshuoneista on puolapuut, joita voi käyttää asennon vaihteluissa tukena, esimerkiksi roikkuminen voi tuntua synnyttäjästä mukavalta. Myös tukihenkilö voi olla avustamassa roikkumisessa. Fysiopallon päällä istuessasi voit myös heijata lantiota edestakaisin tai ympäri, samalla voit ottaa myös tukea esimerkiksi puolapuista tai tukihenkilöstä. Konttausasennossa voidaan käyttää palloa tukena nojaten siihen käsillä ja ylävartalolla. Synnytyshuoneessa saat liikkua vapaasti ja etsiä itsellesi mieluisia asentoja. Huoneesta löytyy yleensä myös keinutuoli, jossa istuminen ja keinuttelu saattavat rentouttaa.  

Synnytyslaulu ja musiikki ovat äänen käyttämistä synnytyksessä. Voit toistaa ääntä, jolloin kehosi rentoutuu, sykkeesi tasaantuu, verenpaineesi laskee ja hengityksesi vapautuu ja syvenee. Jännityksen laukeaminen saa stressin ja kivun tunteet lievittymään. Synnytyslaulussa ääntä käytetään tietoisesti ja hallitusti. Supistuksen aikana tehdään vokaaliääntä matalalta tai puhekorkeudelta ja sitä toistetaan supistuksen aikana. Synnytyslaulua voit harjoitella jo raskausaikana itseksesi. Synnytyslaulussa tukihenkilösi voi olla mukana ääntelemässä ja tukea ettei äänesi lähde liian korkeaksi. Musiikin kuunteleminen rentouttaa, vähentää lihasjännitystä ja vähentää kortisolin eritystä. Sairaalamme synnytyshuoneessa voit kuunnella musiikkia, jota olet ladannut itsellesi mukaan synnytystä varten. 

 

Muita menetelmiä

Muitakin lääkkeettömiä kivunlievitysmenetelmiä on paljon, kuten synnytystanssi, rebozo, aromaterapia, homeopatia, akupunktio. Useat edellä mainituista menetelmistä vaativat erityistä perehtymistä ja osaamista ja siksi niistä on hyvä keskustella etukäteen lääkärin ja kätilön kanssa.