Etusivu > Palvelut > Raskaus ja synnytys > Synnytys > Milloin sairaalaan


Milloin sairaalaan

Supistukset

Synnyttäjällä voi olla ennakoivia supistuksia useiden päivien, jopa viikkojen ajan. Ne valmistelevat kohtua tulevaan synnytykseen. Kohdun kivuton supistelu on raskauden aikana normaalia. Kun supistukset ovat säännöllisiä voit kokeilla kotona liikkumista, eri asentoja, hieromista, suihkua tai lämpöhoitoa esim. jyväpussia tai saunaa. Supistusten alkaessa yöllä lepääminen supistusten välillä on suositeltavaa, mikäli se on vielä mahdollista ja supistusvälit ovat pitkiä. Kun supistukset tulevat vähintään alle 10 minuutin välein ja ovat säännöllisiä, napakoita, kivuliaita etkä enää pärjää kotona on aika lähteä sairaalaan.

Jos olet ollut raskauden aikana seurannassa esim. kohonneen verenpaineen tai sikiön hidastuneen kasvun vuoksi, voit lähteä synnytyssairaalaan synnytyksen alkuvaiheessa tai saamiesi ohjeiden mukaan.

Verinen vuoto

Limainen, hieman verensekainen vuoto voi ennakoida synnytyksen käynnistymistä, mutta ei aiheuta vielä toimenpiteitä raskauden loppuvaiheessa.

Niukkaa veristä vuotoa voi tulla yhdynnän tai sisätutkimuksen jälkeen. Niukkaa vuotoa voit seurata kotona, jos raskaus on täysiaikainen ja se on edennyt normaalisti. Varhaisemmilla raskausviikoilla virka-aikana ole yhteydessä omaan neuvolaan ja päivystysaikana synnytysvastaanottoon, puhelin 08 315 3198. Hakeudu ohjeen mukaan tarvittaessa sairaalaan poliklinikalle, joka on auki 24h /vrk.

Runsaalla verisellä vuodolla tarkoitetaan kirkkaanpunaista kuukautisvuodon omaista vuotoa. Jos sinulla on runsasta veristä vuotoa ja / tai tunnet kivuliaan pitkäkestoisen supistuksen, joka ei välillä hellitä, lähde sairaalaan ambulanssilla välittömästi. Odota ambulanssin saapumista makuulla kylkiasennossa.

Ennenaikaiset supistukset

Ennenaikaisilla supistuksilla tarkoitetaan supistuksia, kun raskausviikkoja on alle 37. Kivuliaiden ennenaikaisten supistusten ilmetessä ota virka-aikana yhteyttä omaan neuvolaan ja päivystysaikana synnyttäjien vastaanottoon, puhelin 08 315 3198.

Lapsivedenmeno

Lapsivettä voi tulla tihkuttamalla tai runsaasti ja sitä ei voi pidättää. Lapsivesi on väritöntä ja sitä muodostuu koko ajan lisää kohdussa vauvan syntymään saakka, kohtu ei tyhjene kerralla lapsivedestä. Jos lapsivesi on vihertävää, vihreää tai veristä, sinun on tultava synnytyssairaalaan heti.

Kun raskaus on täysiaikainen, lapsivettä tulee selkeästi kirkkaan värisenä ja vauva liikkuu hyvin eikä supistele voit tehdä lähtövalmistelut rauhassa kotona ja tulla sairaalaan kiireettä. Jos raskaus on ennen aikainen ja lapsivettä näyttäytyy niin lähde synnytyssairaalaan viipymättä. Jos raskauden aikana otettu GBS-näyte on positiivinen, se hoidetaan synnytyksen ollessa käynnistymässä / käynnissä.

Jos olet epävarma lapsivedenmenosta, laita side housuun. Jos se kastuu jatkuvasti lapsivesi on todennäköisesti mennyt. Lähde sairaalaan, jossa asia vielä varmistetaan mutta kyse ei ole hätätilanteesta.

Mikäli et ole varma lapsivedenmenosta, voit tarkistuttaa tilanteen arkipäivisin omassa neuvolassa ja päivystysaikana synnytyssairaalan synnyttäjien vastaanotolla.

Mikäli lapsen on todettu olevan perätilassa ja olet kotona lapsiveden mennessä, lähde sairaalaan ambulanssilla. Odota ambulanssin saapumista makuullaan kylkiasennossa.

Liikehälytys

Jos vauvan liikkeet ovat selvästi heikentyneet tai vähentyneet, tee liikelaskenta kotona ohjeen mukaisesti tarkistaaksesi tilanne.

Liikelaskentaohjeet

Makaa kylkiasennossa käsi vatsan päällä 30-60 minuuttia kerrallaan. Vauva liikkuu normaalisti, kun tunnet 10 liikettä tunnin aikana. Vauvan hikottelua ei lasketa liikkeiksi. Mikäli liikelaskentaohje ei täyty, jatka seurantaa toisen tunnin ajan.

Jos sikiö ei liiku toisen seurantatunnin aikana yhteensä kymmentä kertaa, liikelaskentaohje ei täyty. Mikäli liikelaskentaohje ei täyty tai liikkeet ovat vaisuja, on tultava viipymättä synnyttäjien vastaanottoon. ​

Mikäli liikelaskenta ohje täyttyy, mutta olet huolissasi, ota virka-aikana yhteyttä omaan neuvolaan. Päivystysaikana ota yhteyttä synnyttäjien vastaanottoon 08 315 3198.

Suunniteltu keisarileikkaus

Mikäli synnytyksesi käynnistyy lapsivedenmenolla tai supistuksilla ennen sovittua suunniteltua keisarileikkausta, lähde synnytyssairaalaan, sillä leikkaus voidaan tällöin tarvittaessa tehdä päivystyksenä.