Etusivu > Sairaanhoitopiiri > Ajankohtaista > Esko-potilastietojärjestelmä Suomen paras


Esko-potilastietojärjestelmä Suomen paras

Esko-potilastietojärjestelmä oli lääkäreiden mielestä jälleen paras valtakunnallisissa sairaalajärjestelmien vertailuissa. Lääkäriliiton tekemien tutkimusten lisäksi, Esko-järjestelmä pärjännyt erinomaisesti myös kansainvälisissä tutkimuksissa. 

"OYS:ssa tehdään maailman parasta Suomen oloihin soveltuvaa potilastietojärjestelmää", toteaa järjestelmäpäällikkö Pasi Meriläinen Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiristä. 

Lääkäriliitto on tehnyt useita laajoja käyttäjätutkimuksia (2010, 2014 ja 2018) Suomessa käytössä olevien potilastietojärjestelmien osalta. Esko on saanut jokaisessa tutkimuksessa parhaan arvosanan. Vuoteen 2014 verrattuna uusimmat tulokset ovat parantuneet tilastollisesti merkittävästi.   

Tulokset uusimmasta käyttäjätutkimuksesta julkistettiin äskettäin ja löytyvät tästä linkistä.  

"Olemme pitkään panostaneet Esko-kehityksessä yhteistyöhön käyttäjien kanssa ja käytettävyyden varmistamiseen. Erityisen mukava oli huomata, että olemme tälläkin kertaa parantaneet omaa tulostamme verrattuna edellisen tutkimuksen tuloksiimme", PPSHP:n tietohallintojohtaja Veijo Romppainen iloitsee. 

Osastonylilääkäri Timo Salomäki OYS:sta on ollut mukana tietojärjestelmätyössä asiantuntijalääkärinä noin kymmenen vuotta. Yksi Eskon vahvuuksista on siinä, että järjestelmän testaamiseen ja käytettävyyden varmistamiseen on valjastettu iso joukko sairaalan väkeä, jolloin esimerkiksi häiriöt tai ongelmat saadaan testaamisen aikana kiinni ja korjattua. 

"Käytettävyydeltään Esko on erinomainen: käyttäjä näkee yhdellä kertakirjautumisella kaikki potilaan hoitoon liittyvät tiedot. Iso asia on sekin, että Eskoa on luotu käyttäjien tarpeiden pohjalta", Salomäki listaa potilastietojärjestelmän etuja. 

Salomäen mukaan erittäin tärkeää on myös se, että järjestelmä on rakennettu sellaiseksi, että se tukee hoitoprosessien kehitystä. "Esko taipuu prosessien järkevän kehitystyön mukaan eikä päinvastoin." 

Lääkäriliiton tekemien tutkimusten lisäksi, Esko-potilastietojärjestelmä on pärjännyt hyvin myös kansainvälisissä tutkimuksissa. Keväällä Sairaanhoitajaliiton ja Tehyn sairaanhoitajat, terveydenhoitajat ja kätilöt arvioivat niin ikään Eskon parhaaksi.  

Näiden tutkimusten lisäksi, järjestelmä on pärjännyt hyvin myös The Healthcare Information and Management Systems Society (HIMSS) organisaation tekemässä kansainvälisessä sairaalan toimintaympäristön kypsyystasoa mittaavassa auditoinnissa. 

Esko-potilastietojärjestelmä on potilaan hoitoon osallistuvien terveydenhuollon ammattihenkilöiden työväline. Se on web-pohjainen järjestelmä, ja kehitystyössä on käytössä uudenaikaiset menetelmät ja uusimmat teknologiat - mukaan lukien mobiiliteknologiat. Käyttäjiä Eskolla on yli 10 000.  

Oulun yliopistollisessa sairaalassa luotu Esko on ollut käytössä yli 20 vuotta.  

Lääkäriliiton kyselytutkimus lähetettiin kaikille alle 65-vuotiaille Suomessa asuville lääkäreille. Kyselyyn vastasi yli 4000 lääkäriä. Kyselyjen perusteella erityistä huomiota on kiinnitetty tiedonkulun sujuvuuteen eri terveydenhuollon organisaatioiden välillä. 

 

29.8.2018

Jaa Facebookissa Twiittaa LinkedIn Instagram