Etusivu > Sairaanhoitopiiri > Ajankohtaista > Sähköisiä palveluja käyttöön OYS:ssa


Sähköisiä palveluja käyttöön OYS:ssa

​Oulun yliopistollinen sairaala ottaa käyttöön sähköisen Omavointi-palvelun ja ajanvarausmuistutukset tekstiviestinä. Omavointi-palvelu tukee osaltaan hoidon laadun ja vaikuttavuuden seurantaa.

Omavointi-palvelu on sähköinen asiointipalvelu, jossa asiakas voi täyttää hänelle määrätyt hoitoon liittyvät esitieto- ja seurantalomakkeet. Täytetyt lomakkeet siirtyvät automaattisesti sairaalan tietojärjestelmään osaksi potilaan hoitopolkua.

Kyselyihin vastaaminen on turvallista. Palvelussa käytetään vahvaa sähköistä tunnistautumista, joka edellyttää verkkopankkitunnusten tai mobiilivarmenteen käyttöä. Jos sähköisiä palveluita ei ole mahdollista käyttää, voi lomakkeet täyttää edelleen sairaalakäyntien yhteydessä.

Tällä hetkellä sähköinen Omavointi-palvelu on käytössä OYS:ssa reumapotilailla sekä selkä- ja kaularankapotilailla. Palvelu muistuttaa potilasta joko tekstiviestillä tai sähköpostilla ja pyytää kirjautumaan palveluun ja vastaamaan hänelle laadittuihin kysymyskokonaisuuksiin.

Omavointi-palveluun liittyvien tekstiviesti- ja sähköpostimuistutusten lisäksi joissakin Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin (PPSHP) yksiköissä otettu käyttöön tekstiviestipohjainen ajanvarausmuistutus. Muistutus lähetetään muutamaa päivää ennen sovittua vastaanottoaikaa.

Tiedot sairaalaan tuloajasta ja paikasta löytyvät edelleen potilaalle postitetusta kutsukirjeestä. Tekstiviestin sisältö on kaikille sama, ja viesti lähetetään Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin (PPSHP) nimissä. Potilaiden on huomioitava, että tekstiviestimuistutukset voivat koskea OYS:n lisäksi Oulaskankaan aluesairaalaa tai Raahen sairaalan leikkausosastolle varattua aikaa.

Kansallinen laaturekisteri tulossa

Suomeen luodaan parhaillaan kansallista hoidon laadun ja vaikuttavuuden seurantaa. Kaikissa sairaanhoitopiireissä otetaan käyttöön yhtenäinen laaturekisterijärjestelmä. Tämä antaa kansalaisille hyvät edellytykset verrata eri sairaaloiden antamaa hoitoa ja sen laatua.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri on ylläpitänyt laaturekistereitä jo useita vuosia. "Tällä hetkellä OYS:ssa on käytössä noin 20 eri erikoisalaa kattavaa laaturekisteriä ja uusia laaturekistereitä otetaan käyttöön vuosittain", erikoissuunnittelija Satu Malmqvist OYS:sta kertoo.

Käyttöön otettu Omavointi-palvelu tukee osaltaan hoidon vaikuttavuuden ja laadun seurantaa. Siitä saadaan arvokasta tietoa muun muassa hoidon suunnitteluun, toiminnan kehittämiseen, raportointiin sekä tieteelliseen tutkimukseen. "Tällaisia tietoja ovat muun muassa potilaan esitietoihin, vointiin, oireisiin, toimintakykyyn, kipuun tai elämänlaatuun liittyvät potilaskyselyt", Satu Malmqvist toteaa.

 

Lisätiedot: Satu Malmqvist, erikoissuunnittelija, OYS, Operatiivinen tulosalue,

040 128 9285, satu.malmqvist(at)ppshp.fi

8.2.2018

Jaa Facebookissa Twiittaa LinkedIn Instagram