Etusivu > Sairaanhoitopiiri > Ajankohtaista > Ajantasaista tietoa virtsarakko- ja eturauhassyövästä


Ajantasaista tietoa virtsarakko- ja eturauhassyövästä

Urologien talvipäiviltä ajantasaista tietoa

Suomen Urologiyhdistyksen Talvipäivät kokoavat 8.-9. helmikuuta Ouluun yli sata urologia ja noin 80 urologista hoitajaa. Pääteemoina ovat lantionalueen kirurgia, eturauhassyöpä sekä sote-uudistus.

Virtsarakon lihaskerrokseen kasvavan ja uusiutuvan korkean riskin, pinnallisen virtsarakkosyövän ensisijainen parantava hoito on virtsarakon poistoleikkaus eli kystektomia. Se on vaativa avoleikkaus, johon liittyy runsaasti komplikaatioita ja hoitoaika sairaalassa on pitkä.

Virtsarakon poistoleikkaus on mahdollista tehdä robottiavusteisesti tähystyskirurgiaa käyttäen. Leikkaustrauma jää tällöin vähäisemmäksi, mikä edistää potilaan toipumista. Menetelmän myötä verenvuoto on vähäisempää ja potilaat tarvitsevat harvemmin punasolusiirtoja.  Useissa tutkimuksissa on todettu, että komplikaatioita on vähemmän ja potilaat kotiutuvat nopeammin robottiavusteisen kystektomian kuin avoleikkauksen jälkeen.

OYS on Suomen ensimmäinen ja ainoa sairaala, jossa tehdään robottiavusteisia virtsarakon poistoleikkauksia tähystystekniikalla. Alustavat kokemukset ja tulokset ovat lupaavat: vaikka tekniikka on vaativa, leikkausaika on hyväksyttävä avoleikkaukseen verrattuna ja potilaiden toipuminen nopeampaa. 

Eturauhassyöpäpotilaat muodostavat suurimman potilasryhmän urologiassa. Talvipäivillä eturauhassyövän osalta keskitytään levinneen eturauhassyövän kehittyvään hoitoon sekä magneettikuvaukseen kliinisenä työkaluna eturauhassyövän diagnostiikassa.

Levinneen eturauhassyövän perinteinen hoito on hormonihoito, jolla estetään mieshormonien vaikutus eturauhassyöpäsolussa. Viime vuosina syöpää, joka on lähettänyt vain muutamia etäpesäkkeitä (ns. oligometastaattinen eturauhassyöpä) on yhä enenevästi alettu hoitaa paikallisella sädehoidolla tai leikkauksella.

Oligometastaattisen eturauhassyövän hoitopäätös on nykyisen tutkimustiedon valossa haastava, koska laadukasta, prospektiivista tutkimusnäyttöä hoitopäätösten tueksi ei vielä ole. Huomioon on otettava monia potilaaseen liittyviä seikkoja kuten yleistila, perussairaudet ja eliniän odote, potilaan syövän ennustetekijät sekä eri hoitojen odotettavissa olevat hyödyt ja haitat.

Oligometastaattisen eturauhassyövän optimaalinen hoito edellyttää toimivaa moniammatillista yhteistyötä niin urologin, syöpälääkärin kuin radiologin ja patologinkin kanssa.

8.2.2018

Jaa Facebookissa Twiittaa LinkedIn Instagram