Etusivu > Sairaanhoitopiiri > Ajankohtaista > Digihoitopolut avuksi kansalaisille


Digihoitopolut avuksi kansalaisille

OYS avasi sepelvaltimotautipotilaiden sähköisen asiointikanavan

Kansallinen virtuaalisairaala 2.0 -hankkeen näkyvin osa on Terveyskylä.fi -kansalaispalvelu, jota on käyttänyt jo yli miljoona eri kävijää. Palvelu laajenee hoidon ammattilaisten ja asiakkaiden yhteistyön välineeksi digihoitopolkujen avulla. OYS:ssa avautuu tänään sepelvaltimopotilaan digihoitopolku.

Digihoitopolut ovat erikoissairaanhoidossa omahoitoa helpottavia sähköisiä asiointipalveluja, joissa potilas voi saada tietoa sairaudestaan ja sen hoidosta sekä ammattilaisen tukea henkilökohtaisesti.

Digihoitopolut voivat kytkeytyä sairaalahoitoon tai toimenpiteeseen, mutta voivat olla myös valmennus- ja terapiaohjelmia. Kanavia rakennetaan potilas- ja klinikkalähtöisesti. Ne voivat sisältää kyselyjä, testejä ja ajanvarausmahdollisuuden, etävastaanoton tai vuorovaikutusta viestein.

Marraskuussa avattiin kansallinen aikuisten insuliinipuutosdiabeetikkojen digihoitopolku. Valmistumassa ovat lisäksi aikuispsykiatrian, selkäydinvammapoliklinikan, leikkaukseen tulijan sekä nivelreumapotilaiden hoitokanavat.

 

Kuntoutumisen tukena 

Sepelvaltimotautipotilaan digihoitopolku on suunnattu alkuvaiheessa työikäisille potilaille. Polulle pääsee lääkärin lähetteellä.

Hoitopolkua luomassa ollut sairaanhoitaja Hanna Mikkonen OYS:n kardiologian osastolta kertoo, että digipolun rakentamistyössä lähtökohtana olivat kokemukset, joiden mukaan potilas tunsi jäävänsä kotiutumisen jälkeen yksin.  

"Lähdimme liikkeelle potilas keskiössä. Tavoitteena oli tehostaa hoitoprosessia, osallistaa potilasta paremmin omahoitoonsa sekä turvata sairaalan jälkeisen hoidon ja kuntoutumisen aktiivinen käynnistyminen", Mikkonen toteaa. 

Sähköisessä kanavassa on muun muassa oirepäiväkirja, johon potilas merkitsee verenpainearvonsa, joista terveydenhuollon ammattilainen saa seurantatietoa. "Olemme koonneet sinne myös potilaiden usein kysytyt kysymykset vastauksineen. Lisäksi polulla on viesti-toiminto kiireettömiä yhteydenottoja varten", Hanna Mikkonen kertoo. Sepelvaltimotautipotilaan polulla toteutuu ensimmäinen kontrolli sairaalahoidon jälkeen. Kontrolliin kuuluvat verikokeet ja polulla täytettävä kysely.  

"Kyselyn täyttämiseen kuluu aikaa muutama minuutti, kun siihen puhelimessa kuluu 10–15 minuuttia. Näin säästetään potilaan ja ammattilaisen aikaa." Kyselyn ja verikokeiden jälkeen sairaanhoitaja arvioi hoidon toteutumista ja konsultoi tarvittaessa sydänlääkäriä. 

Valtakunnallisesti digihoitopolkuja on nyt 85, ja ne palvelevat jo noin 10 000 potilasta.

Terveyskylä-verkkopalvelu ja digihoitopolut ovat osa Virtuaalisairaala 2.0 -hanketta, jonka ensimmäinen vaihe päättyi lokakuun lopussa. Hanke on kaikkien Suomen yliopistollisten sairaaloiden asiakaslähtöisten digitaalisten palveluiden kehittämishanke.

 

Lisätietoa

Terveyskylä.fi-sivuille

 

3.12.2018

Jaa Facebookissa Twiittaa LinkedIn Instagram