Etusivu > Sairaanhoitopiiri > Ajankohtaista > Esko-potilastietojärjestelmä arvioitiin parhaaksi


Esko-potilastietojärjestelmä arvioitiin parhaaksi

Sairaanhoitajat arvioivat Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä käytettävän Esko-järjestelmän parhaaksi potilastietojärjestelmäksi. Esko sai sairaaloiden hoitajilta kouluarvosanan 7.1. Arvosana on paras sairaaloiden ja Kanta-palveluihin yhteensopivista tietojärjestelmistä.

Potilastietojärjestelmät ovat terveydenhuollon suurimman ammattiryhmän eli sairaanhoitajien keskeisimpiä työvälineitä. Eskon käyttäjät kokivat, että järjestelmä tukee heidän työtään: järjestelmä on looginen ja termistö selkeää. Yli puolet vastaajista oli sitä mieltä, että tietojärjestelmät auttavat parantamaan hoidon laatua.

73 prosenttia vastanneista totesi, että Esko toimii hyvin hoitajien välillä omassa organisaatiossa, mutta 58 prosenttia kritisoi sen toimivuutta eri organisaatioiden välillä.

Eskon suurin vahvuus on siinä, että se on kehitetty PPSHP:n sisällä pitämällä kehittämisessä eri ammattiryhmät mukana ja kehitystyössä on panostettu käytettävyyteen. Se on toteutettu web-pohjalle, joten sen laajennettavuus uusiin toimipisteisiin on erittäin helppoa. Kehittyviä nettiteknologioita on myös helppo ottaa käyttöön käytettävyyden parantamiseksi. Eskon suorituskyky on hyvä.

Eskoa käytetään PPSHP:n lisäksi Länsi-Pohjan, Lapin ja Vaasan sairaanhoitopiireissä.

Lääkäreille käyttäjäkokemuskysely on tehty kolme kertaa aiemmin, ja kahteen kertaan lääkärit ovat arvioineet Eskon parhaaksi tietojärjestelmäksi. Uusimman kyselyn tuloksia ei ole vielä julkaistu.

Sairaanhoitajien käyttökokemuksia kerättiin ensimmäistä kertaa. Kysely suunnattiin Sairaanhoitajaliiton ja Tehyn työikäisille sairaanhoitajille, terveydenhoitajille ja kätilöille. Vastauksia sähköiseen kyselyyn saatiin yli 3 600.  Yli puolet (52%) vastaajista työskenteli julkisessa sairaalassa. Vajaa puolet vastaajista työskenteli vuodeosastolla tai ympärivuorokautisessa hoivassa (42 %).

Vastanneista runsas kolmannes (37 %) käytti työssään Efficaa ja viidennes (21 %) Uranusta. Eskoa käytti 6 prosenttia vastanneista. Muut mukana olleet Kanta-yhteensopivat tietojärjestelmät olivat Uranus ja Pegasos. Lisäksi arviot saatiin Mediatriasta, Doctorexistä, Hilkasta, Clinisoftista, DomaCaresta.

Kartoituksen tulokset on julkaistu Finnish Journal of eHealth and eWelfare -julkaisussa.

FinJeHeW:n artikkeli löytyy osoitteesta https://doi.org/10.23996/fjhw.65363

 

Lisätietoja:

Pasi Meriläinen, järjestelmäpäällikkö, PPSHP, 040 558 3901, pasi.merilainen(at)ppshp.fi

21.3.2018

Jaa Facebookissa Twiittaa LinkedIn Instagram