Etusivu > Sairaanhoitopiiri > Ajankohtaista > Eturauhassyöpään uusi ja tarkka hoitomuoto


Eturauhassyöpään uusi ja tarkka hoitomuoto

Hyväennusteisen ja paikallisen eturauhasyövän hoidossa on otettu käyttöön uusi hoitomuoto Oulun yliopistollisessa sairaalassa.  Moderni lineaarikiihdytin on mahdollistanut uusien sädehoitotekniikoiden ja suurempien kerta-annosten käytön.

"Laitteella on mahdollista antaa sädehoitoja millimetrin tarkkuudella suoraan kasvaimeen. Stereotaksiasädehoito mahdollistaa isompien kerta-annosten käytön perinteiseen sädehoitoon verrattuna", kertoo syöpätautien erikoislääkäri Kaisa Lehtiö OYS:sta.  

Koska sädeannos kohdistuu tarkasti halutulle kasvainalueelle, kasvainta ympäröiviä terveitä kudoksia pystytään suojaamaan paremmin, ja hoidon haitat jäävät vähäisemmäksi. 

Suuri etu uudessa, vaihtoehtoisessa hoitomuodossa on myös se, että hoitokertojen määrä pienenee tuntuvasti. Pitkien välimatkojen Pohjois-Suomessa tästä kertyy potilaalle merkittävää hyötyä. "Perinteinen eturauhasyövän sädehoito kestää 7,5 viikkoa ja hoitokertoja on 38. Nyt hoito kestää kaksi viikkoa. Uudella laitteella ja tarkennetulla hoidolla viisi kertaa riittää", Lehtiö sanoo.

Uusi lineaarikiihdytin hankittiin yliopistolliseen sairaalaan marraskuussa 2016. Sen mahdollisuuksia hoidon vaikuttavuuden parantamiseksi on testattu vuoden verran. Vastaavaa Varian Edge-laitetta ei ole käytössä muualla pohjoismaissa.  

Uusi sädehoito on turvallinen, koska hoito annetaan suoraan syöpäkasvaimeen. Turvallisuutta lisää se, että kuvantamisen avulla voidaan hoidon aikana varmistaa, että säteet osuvat vain kasvaimeen.

"Voimme hoidon aikana tarkastella koko ajan kasvaimen sijaintia. Laite keskeyttää hoidon, jos se ei mene sinne minne pitäisi.  Hoito keskeytyy myös, jos potilas liikkuu", Lehtiö toteaa. 

Stereotaksiasädehoidolla voidaan sädettää myös aivojen tiettyjä hyvänlaatuisia kasvaimia ja pieniä etäpesäkkeitä aivoissa sekä yksittäisiä luuston etäpesäkkeitä. Sillä voidaan hoitaa myös pieniä ja paikallisia keuhkokasvaimia, silloin kun potilasta ei voida leikata.

 

Lisätiedot:

Kaisa Lehtiö, erikoislääkäri, kaisa.lehtio(at)ppshp.fi, 08 315 3769

Katariina Klintrup, syöpätautien ja hematologian vastuualueen johtaja, katariina.klintrup(at)ppshp.fi, 040 5076 919

20.3.2018

Jaa Facebookissa Twiittaa LinkedIn Instagram