Etusivu > Sairaanhoitopiiri > Ajankohtaista > Kansainvälinen Lääketieteellisen fysiikan päivä


Kansainvälinen Lääketieteellisen fysiikan päivä

Tänään ke 7.11.2018 vietetään Kansainvälistä Lääketieteellisen fysiikan päivää, joka on samalla Marie Sklodowska-Curien 151. syntymäpäivä. Curie oli puolalainen fyysikko, kemisti ja Nobel -palkittu radioaktiivisuuden tutkimuksen uranuurtaja. Hänen tutkimuksensa edesauttoi miljoonien syöpäpotilaiden hoitoa jo hänen elinaikanaan ja hän käytti ensimmäisen maailmansodan aikana myös edistyksellisesti röntgenkuvaustekniikkaa sotilaiden henkien pelastamiseen. Hänen ainutlaatuinen työnsä innoittaa nykypäivänkin sairaalafyysikoita tehtävissään sairauksien, kuten syövän hoidossa.

 

Sairaalafyysikko Jari Katiskon haastattelu (uratarinoita video).

Sairaalafyysikot työskentelevät lääketieteellisen fysiikan asiantuntijoina sairaaloissa sekä tutkimuksen, opetuksen ja tuotekehityksen parissa eri aloilla. He vastaavat käytettävistä laitteista, menetelmistä ja laskelmista. Sairaalassa sairaalafyysikko työskentelee tiiviissä yhteistyössä eri ammattikuntien kuten lääkäreiden, hoitohenkilökunnan sekä huoltoinsinöörien kanssa.

Sairaalafyysikon koulutus on yksi pisimmistä Suomessa. Vähimmäisvaatimus on lisensiaatin tai tohtorin akateeminen jatkotutkinto soveltuvalta fysiikan tai tekniikan alalta ja neljän vuoden käytännönharjoittelu sairaalafysiikan pääosa-alueilla: sädehoito ja syöpätaudit, isotooppilääketiede, diagnostinen radiologia, kliininen fysiologia ja kliininen neurofysiologia. 

7.11.2018

Jaa Facebookissa Twiittaa LinkedIn Instagram