Etusivu > Sairaanhoitopiiri > Ajankohtaista > Kesän pieniin terveyspulmiin apua päivystystalo.fi–palvelusta


Kesän pieniin terveyspulmiin apua päivystystalo.fi–palvelusta

​Kesällä sattuu ja tapahtuu, eikä kolhuiltakaan aina vältytä tai jokin muu oire häiritsee loman viettoa. Kaikkien oireiden ja haavereiden takia ei tarvitse heti hakeutua sairaanhoitajan tai lääkärin vastaanotolle. Päivystystalo.fi -palvelusta löytyy luotettavia ja selkeitä itsehoito-ohjeita moneen vaivaan. Verkkopalvelusta löydät kätevästi myös Myrkytystietokeskuksen antamaa tukea.

Ota näistä vinkeistä vaarin.

Auringon polttama iho

Auringon polttamaa ihoa kannattaa viilentää kylmällä vedellä tai kääreillä. Viileiden nesteiden juominen helpottaa oloa. Iholle voi laittaa hydrokortisonivoidetta pari kertaa päivässä. Kipuun voi ottaa kipulääkettä. Lievät oireet paranevat itsestään muutamassa päivässä. Jos iho on jo ehtinyt kesiä, siihen voi laittaa tavallista apteekista saatavaa perusvoidetta. 

Allergiset silmäoireet

Silmän sidekalvontulehdus on allergisista silmäoireista tavallisin. Se johtuu ympäristön allergeeneista, kuten siitepölyistä, eläinpölyistä, pölypunkeista tai homeitiöistä. Apteekista voi ostaa ilman lääkemääräystä antihistamiinitabletteja, jotka yleensä helpottavat oireita. Sen lisäksi voidaan käyttää antihistamiinitippoja tai allergian hoitoon tarkoitettuja silmätippoja. 

Allerginen nuha

Apteekin reseptivapaat antihistamiinitabletit voivat helpottaa allergisen nuhan oireita. Oireita voi lievittää myös nenään sumutettavilla lääkkeillä. Lisähoitona voi käyttää nenähuuhtelukannua.

Flunssa ja nuhakuume 

Virukset eivät lomaile ja nuhakuume voi yllättää lomailijan. Tärkeää on lepo ja riittävästä nestetasapainosta huolehtiminen.  Oireita on hyvä lievittää kuumetta alentavilla lääkkeillä tai tulehduskipulääkkeillä. Ilman reseptiä saatavat yskänlääkkeet ja nenää avaavat suihkeet saattavat helpottaa oloa. Samoin höyryhengittely voi helpottaa tukkoista oloa ja äänen käheyttä. 

Hyönteisten pistokset ja puremat

Hyönteisten aiheuttamia reaktioita voi hoitaa suun kautta otettavalla antihistamiinilla, iholle laitettavalla hydrokortisonivoiteella tai antihistamiinia sisältävällä tuotteella. Jos pistoskohta on tulehtunut, siihen voi käyttää apteekista saatavaa antimikrobista voidetta. Kipua ja kutinaa voi lievittää kylmäkääreillä tai viilentävillä geeleillä. 

Haavat

Haavan huolellinen hoito auttaa haavaa paranemaan nopeammin, estää tulehdusten syntymistä ja vähentää arpikudoksen määrää. Raajoissa pinnallistenkin haavojen yhteydessä voi kuitenkin vaurioitua myös hermo, jänne tai verisuoni. 

Haava on pinnallinen, jos se ei ulotu ihonalaista rasvakudosta syvemmälle ja on korkeintaan 2 senttimetrin pituinen. Verenvuotoa voi tyrehdyttää painamalla vuotokohtaa kevyesti. Sen jälkeen haava tulee puhdistaa viileällä, juoksevalla vedellä ja mahdolliset vierasesineet (lasinsirut, hiekka) on kevyesti poistettava.  

Haavan reunat suljetaan yhteen perhos- tai haavateipillä ja sen jälkeen haavan suojaksi voidaan laittaa kuiva ja puhdas suojasidos. Muutaman päivän ajan haavaa hoidetaan päivittäin suihkuttelemalla.  

Suihkuttelun jälkeen haava pidetään kuivana ja puhtaana. Haavalappua voi pitää, jos haava altistuu lialle tai se erittää hieman, mutta muutoin haava paranee paremmin ilman hauduttavaa sidosta. Jos haavasta erittyy hieman märkää (keltaista tai vihertävää), mutta haavan ympäristö ei punoita eikä kuumota, haavan suihkuttelu päivittäin riittää hoidoksi. Haava arpeutuu 2-3 viikon aikana. 

Sinilevä

Myrkytystietokeskuksen sivuilta löytyy tietoa esimerkiksi sinilevän aiheuttamista myrkytysoireista. Yleisimpiä sinilevän aiheuttamia oireita ovat ihon kirvely ja ihottuma. Sinilevä voi aiheuttaa myös flunssan kaltaisia oireita kuten nuhaa, päänsärkyä tai vastaoireita. Oireet alkavat yleensä 3-5 tunnin kuluttua altistuksesta. Huuhtele iho puhtaalla vedellä.

 

Lisää itsehoito-ohjeita ja neuvot, milloin pitää hakeutua hoidon ammattilaisen juttusille: https://www.terveyskyla.fi/paivystystalo/päivystykseen/itsehoito-ohjeet

Lähteet: www.terveyskyla.fi ja www.paivystystalo.fi 

Päivystystalo on osa monipuolista ja luotettavaa Terveyskylä- palvelua. Terveyskylä.fi on asiantuntijoiden yhdessä potilaiden kanssa kehittämä erikoissairaanhoidon verkkopalvelu. Päivystystalo.fi sisältöjen vetovastuu on Oulun yliopistollisella sairaalalla.

27.6.2018

Jaa Facebookissa Twiittaa LinkedIn Instagram