Etusivu > Sairaanhoitopiiri > Ajankohtaista > Koronarokotukset aloitetaan Pohjois-Pohjanmaalla 28. joulukuuta


Koronarokotukset aloitetaan Pohjois-Pohjanmaalla 28. joulukuuta

Ensimmäiseksi rokotteen saavat koronapotilaita hoitavat työntekijät Oulun yliopistollisessa sairaalassa.

Koronarokotukset käynnistyvät Pohjois-Pohjanmaalla joulun välipäivinä. Suunnitelmien mukaan rokotukset päästään aloittamaan Oulun yliopistollisessa sairaalassa heti maanantaina 28.12. Ensimmäiseksi rokotetta tarjotaan Oulun yliopistollisen sairaalan koronapotilaita hoitavien yksiköiden työntekijöille.

Nyt saapuvassa ensimmäisessä erässä OYSiin saadaan tämänhetkisten tietojen mukaan noin 2000 rokoteannosta, mikä riittää noin 1000 henkilön rokottamiseen, kun samasta erästä varataan myös henkilöille myöhemmin annettavat tehosterokotteet.

Kun rokotteita saadaan lisää, laajennetaan rokotuksia myös muihin väestöryhmiin valtioneuvoston säätämän asetuksen mukaisessa järjestyksessä. Sote-alan työntekijöiden jälkeen rokotetta tarjotaan ikääntyneille ja henkilöille, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistavia sairauksia. Muulle väestölle tarjotaan rokotetta tämän jälkeen. Muiden kuin sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöiden rokotukset päästään näillä näkymin käynnistämään Pohjois-Pohjanmaalla tammi-helmikuun aikana.

Koronaepidemia on Pohjois-Pohjanmaalla leviämisvaiheessa

Pohjois-Pohjanmaan alueellinen koordinaatioryhmä kokoontui tiistaina 22.12. arvioimaan alueen tilannekuvaa. Ryhmä totesi, että epidemia on alueella edelleen leviämisvaiheessa. Vaikka päivittäisten koronatartuntojen määrä on säilynyt viime aikoina maltillisena, tautia on alueella edelleen liikkeellä. Tartuntojen ilmaantuvuus on laskussa, mutta edelleen leviämisvaiheen tasolla.

Valtaosa nyt todetuista tartunnoista on perheiden sisäisiä tartuntoja. Vaikka voimassa olevien suositusten mukaan yksityistilaisuuksia ei tulisi järjestää, näkyy myös pikkujoulukausi alueen luvuissa. Kuluneen viikon tartunnoista hieman edellisviikkoa suurempi osa on jäljitettävissä erilaisiin illanistujaisiin ja ystäväporukoiden tapaamisiin. Myös ulkomailta tulleiden tartuntojen määrä on hieman nousussa, kun ihmiset palaavat kotisuomeen joulun viettoon.

Vaarana on, että tartuntamäärät tulevat jälleen kasvamaan, kun ihmiset matkustavat ja vierailevat joulun ja uudenvuoden aikaan. Koordinaatioryhmän aikaisemmin alueelle antamat leviämisvaiheen suositukset ovatkin edelleen tarpeellisia ja niitä on tärkeää noudattaa. Suositukset ovat voimassa 18. tammikuuta saakka.​
Jaa Facebookissa Twiittaa LinkedIn Instagram