Etusivu > Sairaanhoitopiiri > Ajankohtaista > Lääkehoidon järjestelmät yhteen OYS:ssa


Lääkehoidon järjestelmät yhteen OYS:ssa

Ensimmäisenä Suomessa OYS on integroinut potilaan lääkitystiedon teho-osaston ja potilastietojärjestelmän välillä. Tieto potilaan lääkityksestä kulkee nyt sujuvasti.

"Ensimmäistä kertaa Suomessa lääkemääräykset siirtyvät sähköisesti sairaalan potilastietojärjestelmän ja tietojärjestelmätoimittaja GE:n tehohoidon järjestelmän välillä. Tämä tukee sekä teho-osaston että osastojen antamaa lääkehoitoa", kertoo järjestelmäpäällikkö Pasi Meriläinen sairaalan tietohallinnosta.

Muutos on merkittävä, sillä se säästää työaikaa ja parantaa potilasturvallisuutta hyvin keskeisellä erikoissairaanhoidon osa-alueella, lääkityksessä, sanoo OYS:n tehohoidon professori, ylilääkäri Tero Ala-Kokko. Ajantasainen lääkitystieto sekä lääkitykseen tehdyt muutokset ovat nähtävillä koko ajan.

"Aiemmin potilaan lääkitystietoa siirrettiin käsin järjestelmästä toiseen potilaan siirtyessä teho-osastolta osastohoitoon. Tämä altisti kirjaamisvirheille ja vei työaikaa."

Esko-järjestelmässä lääkehoidon hallintasivu on sähköisenä ja se sisältää potilaan reseptit, lääkehoidon ja Kanta-arkiston lääkehoitotiedon ajantasaisena. Teho-osaston tietojärjestelmälle on laajemmat vaatimukset ja eri järjestelmätoimittaja.

Järjestelmien integroimista on toivottu pitkään, sanovat Meriläinen ja Ala-Kokko. Kehitystyö vei aikaa pari vuotta ja siinä olivat mukana sairaanhoitopiirin tietohallinnon edustajat, hoitohenkilökuntaa ja GE:n edustajat.

"Oli merkittävä etu, että käyttäjät olivat mukana kehittämässä uutta järjestelmää ja antamassa välitöntä palautetta sen toimivuudesta käytännössä", Pasi Meriläinen sanoo.

OYS:ssa uutta tietojärjestelmää testattiin ensin yhteistyössä sydän-, rintaelin- ja verisuonikirurgisen osaston kanssa. Nyt sitä ollaan ottamassa käyttöön koko sairaalassa. Myös Esko-järjestelmää hyödyntävät Länsi-Pohjan, Lapin ja Vaasan keskussairaalat saavat uuden järjestelmän käyttöönsä.

"Terveydenhuollossa valitetaan paljon sitä, että tieto ei kulje eri järjestelmien välillä. Potilashoidon sujuvoittamiseksi tällaista sähköisten järjestelmien integraatiota tarvitaan", Tero Ala-Kokko sanoo.

 

Lisätietoja:

Tero Ala-Kokko, tero.ala-kokko(at)ppshp.fi, puh. 08 315 2738
Pasi Meriläinen, pasi.merilainen(at)ppshp.fi, puh. 040 558 3901

6.6.2017

Jaa Facebookissa Twiittaa LinkedIn Instagram