Etusivu > Sairaanhoitopiiri > Ajankohtaista > Ei nikotiinituotteita ennen leikkausta


Ei nikotiinituotteita ennen leikkausta

​OYS uusi potilasohjeen

Oulun yliopistollinen sairaala on tarkentanut potilasohjettaan nikotiinituotteiden käytöstä ennen leikkausta. Kaikkien nikotiinivalmisteiden käyttö on aiheellista lopettaa kuukausi ennen leikkausta. Leikkauksen jälkeen nikotiinituotteita suositellaan välttämään kuukauden ajan, sillä se edistää paranemista.

Jos potilas on menossa luudutusleikkaukseen, hän joutuu sitoutumaan nikotiinittomuuteen kolme kuukautta ennen leikkausta ja kolme kuukautta sen jälkeen.

Ennen leikkausta sairaalan lääkäri arvioi leikkauskelpoisuuden, johon vaikuttaa muun muassa se, onko tupakoinnin lopettaminen toteutunut suunnitellusti.

Tupakan lisäksi muutkin nikotiinituotteet kuuluvat kiellettyihin. Nikotiinin haitoista leikkauspotilaalle on kiistatonta näyttöä. Tupakan lisäksi nikotiinituotteita ovat esimerkiksi nuuska, irtotupakka, vesipiipulla poltettavat tupakkatuotteet tai tupakan vastikkeet, sähkösavukkeet ja nikotiinipurukumi sekä muut nikotiinikorvaushoito-valmisteet.

Nikotiini heikentää merkittävästi potilaiden toipumista jalan luudutusleikkauksesta ja altistaa infektioille. Se lisää kaikkien leikkausten komplikaatioiden riskiä ja pidentää toipumis- ja sairaalassaoloaikaa.

Vastaavasti nikotiinituotteiden käytön lopettaminen nopeuttaa toipumista. Leikkaus-haava paranee nopeammin, haavojen tulehdusriski pienenee, leikkausalueen verenkierto paranee ja leikkauksen jälkeiset ongelmat vähenevät. Esimerkiksi leikkaukseen liittyvän sydän- ja aivoinfarktin sekä keuhkoveritulpan vaara vähenee, hengitys helpottuu ja keuhkokuumeen vaara vähenee.

OYS:ssa tehtiin vuoden 2017 aikana noin 20 000 leikkausta. Potilaista lähes 17 prosenttia tupakoi.

 

Lisätietoja:

Perusterveydenhuollon yksikön johtaja Päivi Hirsso, PPSHP, paivi.hirsso(at)ppshp.fi
Terveyden edistämisen koordinaattori Leea Järvi, PPSHP, leea.jarvi(at)ppshp.fi
Sirpa Jämsä, osastonhoitaja, operatiivinen tulosalue, PPSHP, sirpa.jamsa(at)ppshp.fi

12.2.2018

Jaa Facebookissa Twiittaa LinkedIn Instagram