Etusivu > Sairaanhoitopiiri > Ajankohtaista > Neurologian klinikan perustamisesta 50 vuotta


Neurologian klinikan perustamisesta 50 vuotta

Oulun yliopiston neurologian professuuri perustettiin 1. syyskuuta vuonna 1969. Samana päivänä Oulun lääninsairaalan neurologian yksikkö muutettiin yliopistolliseksi klinikaksi. Puolen vuosisadan mittaista taivalta muisteltiin perjantaina 30. elokuuta Oulun lääketieteellisen tiedekunnan tiloissa asiantuntijaluennoin.
OYS:n neurologian toimialueeseen kuuluvat neurologian poliklinikka sekä osastot 30A ja osin 30B. Osastolla 30A toimii myös aivoverenkiertohäiriöiden valvontayksikkö. Henkilökuntaa neurologian toimialueella on yhteensä 118.


Neurologian kehitys on 50 vuoden aikana ollut huimaa, ja nykyisin se on lääketieteen erikoisaloista dynaamisin, sanoi Oulun yliopiston neurologian professori Kari Majamaa tervehdyspuheessaan. Neurologeja tarvitaan yhä enemmän diagnostiikan kehittyessä ja hoitomahdollisuuksien laajetessa. Ala kasvaa myös toistaiseksi katveessa olleille alueille, kuten unilääketieteeseen, kipuneurologiaan, neurologiseen tehohoitoon ja palliatiiviseen hoitoon. ”Lääkäreiden ohella neurologisen potilaan hoitoon erikoistuneita hoitajia pitää kouluttaa ja jo nyt käytössä olevien hoitajavastaanottojen aluetta pitää laajentaa”, Majamaa totesi.


Väestön ikääntyminen nostaa neurologian merkitystä entisestään ja lisää neurologien tarvetta. Myös muistisairauksien ja aivoverenkiertohäiriöiden ennaltaehkäisyyn sekä alan tutkimukseen tulisi Majamaan mielestä satsata.  OYS:n neurologian poliklinikan avohoitokäyntien määrä vuonna 2018 oli 13 668, kasvua edellisvuodesta kertyi 11 prosenttia. Osaston hoitopäivien määrä oli viime vuonna 11 309, missä kasvua edellisvuodesta 5 prosenttia.


”Neurologian kasvu asettaa uusia vaatimuksia paitsi palvelujärjestelmälle niin myös koulutusjärjestelmälle. Koulutuksen perustana säilyy työssä oppiminen neurologian yksikössä, mutta samaan aikaan formaalinen koulutus erikoistumisjakson aikana lisääntyy”, Majamaa sanoi.

2.9.2019

Jaa Facebookissa Twiittaa LinkedIn Instagram