Etusivu > Sairaanhoitopiiri > Ajankohtaista > NordLab tekee uusia toimenpiteitä COVID-19 testauskapasiteetin lisäämiseksi


NordLab tekee uusia toimenpiteitä COVID-19 testauskapasiteetin lisäämiseksi

Koronavirustestejä tehdään tällä hetkellä erittäin paljon. Uuden kansallisen COVID-19 strategian myötä näytemäärät kasvavat edelleen. NordLabissa yhtenä keinona testauskapasiteetin lisäämiseksi on otettu käyttöön näytteiden poolaaminen. Se tarkoittaa sitä, että kolmen potilaan COVID-19 testauksen nenänielunäytteet yhdistetään ja analysoidaan.

 

Maailmanlaajuisesti koronavirustestejä tehdään tällä hetkellä erittäin paljon. Tästä syystä eurooppalainen tautienehkäisy- ja valvontakeskus (ECDC) on antanut suosituksen COVID-19 testaukseen liittyvästä näytteiden poolauksesta. Näytteiden poolaaminen on yksi keino lisätä testauskapasiteettia, varsinkin tilanteessa, jossa valtaosa näytteistä on negatiivisia. Poolamisen aloittamisesta on sovittu yhdessä kansallisesti.

NordLabissa näytteiden poolaaminen tarkoittaa sitä, että kolmen potilaan COVID-19 testauksen nenänielunäytteet yhdistetään ja analysoidaan. Tulosten luotettavuuden varmistamiseksi, voidaan yhdistää maksimissaan kolme näytettä. Mikäli testitulos on negatiivinen, tällöin kaikkien kolmen potilaan testitulokset ovat negatiivisia. Mikäli tulos on positiivinen, tällöin kaikki kolme näytettä analysoidaan uudelleen yksittäisinä näytteinä.

Uuden kansallisen COVID19-strategian myötä näytemäärät tulevat edelleen kasvamaan myös NordLabin alueella. NordLabin asiantuntijat kartoittavat jatkuvasti uusia toimintamalleja, joilla testauskapasiteettia saadaan lisättyä.

25.8.2020

Jaa Facebookissa Twiittaa LinkedIn Instagram