Etusivu > Sairaanhoitopiiri > Ajankohtaista > OYS:n leikkaussalien ilmanvaihtoa remontoidaan


OYS:n leikkaussalien ilmanvaihtoa remontoidaan

​Oulun yliopistollisessa sairaalassa (OYS) uudistetaan ensi kesän aikana keskusleikkausosaston kuuden leikkaussalin ilmanvaihto. Remontti turvaa salien käytön OYS 2030 -hankkeen ensimmäisen vaiheen valmistumiseen saakka. Keskusleikkausosaston leikkaussalit siirtyvät uuteen sairaalaan vuoden 2023 aikana.

OYS:ssa on tunnistettu riski kuuden leikkaussalin yhteydessä olevan ilmanvaihtojärjestelmän rikkoutumiselle. Ilmanvaihdon häiriintyminen merkitsisi välitöntä leikkaustoiminnan alasajoa näissä saleissa. Potilaiden hoidon turvaamiseksi IV-remontin suunnittelu aloitetaan välittömästi ja häiriöiden minimoimiseksi remontti ajoitetaan kesäaikaan.

“Saamme näillä toimenpiteillä leikkaussaleille neljä vuotta käyttöaikaa lisää", toteaa Juhani Kettunen OYS:n tekniikan palveluista. “Teemme nyt välttämättömiä korjauksia. Tavoitteena on, että leikkaustoiminta voi siirtyä uuteen sairaalaan häiriöittä ja ilman suunnittelemattomia keskeytyksiä".

Remontin hinnaksi on arvioitu noin kaksi miljoonaa euroa. Vanhojen kiinteistöjen kunto tiedetään huonoksi, ja OYS:n investointisuunnitelmissa on varauduttu erilaisiin remontti- ja ylläpitokustannuksiin. Kiinteistöjä korjataan ja uusitaan tarvittaessa toimintojen ylläpitämiseksi.

 

Vaikutuksia potilaiden hoitoon

Kesäaikana suunniteltujen leikkausten määrä vähenee ja henkilöstöä on lomalla. Remontin ajoittaminen kesälle helpottaa väistöjen suunnittelua ja toiminnan uudelleen järjestämistä.

“Ilmanvaihtokanavien uusiminen kestää arviolta noin neljä kuukautta, mikä tuo väistämättä muutoksia leikkaustoimintaan. Pyrimme tietysti saamaan aikaan sellaiset järjestelyt, että haitta potilaille olisi mahdollisimman pieni", kertoo OYS:n operatiivisen tulosalueen johtaja Päivi Laurila.

Kaiken kaikkiaan OYS:ssa on käytössä 40 leikkaussalia. Henkilöstön kanssa voidaan neuvotella esimerkiksi ilta-aikaan jatkuvasta toiminnasta, jolloin käytössä oleviin saleihin mahtuisi enemmän leikkauksia. Suunnittelu aloitetaan välittömästi ja asiasta kerrotaan lisää sen valmistuttua. Laurila uskoo, että maaliskuun loppuun mennessä asiasta tiedetään enemmän.

24.2.2020

Jaa Facebookissa Twiittaa LinkedIn Instagram