Etusivu > Sairaanhoitopiiri > Ajankohtaista > OYS:n syöpätautien ja hematologian klinikalla sisäilmaongelmia


OYS:n syöpätautien ja hematologian klinikalla sisäilmaongelmia

​Oulun yliopistollisen sairaalan syöpätautien- ja hematologian poliklinikalla on todettu pohjarakenteissa kosteusvaurio. Potilaiden ja henkilöstön altistumisen estämiseksi osa yksikön toiminnasta siirretään väistötiloihin.

Huolimatta tehdyistä korjaustoimenpiteistä henkilöstöllä on edelleen sisäilmaongelmiin viittaavia ylähengitystieoireita ja astmaa on todettu keskimääräistä enemmän. Syöpätautien ja hematologian vastuualueen johtajan Katariina Klintrupin mukaan vastikään tehdyssä sisäilmakyselyssä 93 prosenttia vastanneista raportoi erilaisia ärsytysoireita ja ylähengitystie-infektioita. Työyhteisön stressi sisäilmaongelmissa on todettu tehdyn kyselyn perusteella voimakkaasti kohonneeksi.

Tarkemmissa tutkimuksissa poliklinikan alapohjan lämmöneristeistä otetuissa näytteissä todettiin mikrobikasvua, mikä viittaa kosteusvaurioon.

Alapohja ei ole suorassa yhteydessä osastoon, eikä epäpuhtauksien vaikutusta osastolle voida varmuudella osoittaa. Aikaisemmin poliklinikan tiloista otetuissa ilma- ja pyyhintanäytteissä ei ole todettu henkilökunnan oireilua selittävää. Riskin vähentämiseksi alapohjaan on nyt asennettu ilmanvaihtoputkisto, jolla alapohja ja lattiarakenne on saatu alipaineistettua. Tällä estetään mahdollisten kaasumaisten yhdisteiden välittymistä rakenteiden läpi työtiloihin.

Potilaiden ja henkilöstön turvallisuuden vuoksi riskialue eristetään muusta ympäristöstä ja toimintoja siirretään vuodenvaihteessa vapautuviin väistötiloihin. Myöhemmin ensi vuoden aikana haetaan kokonaisvaltaista ratkaisua poliklinikan tilojen osalta.

 

Lisätiedot:

Katariina Klintrup, syöpätautien ja hematologian vastuualueen johtaja, PPSHP, 040 507 6919, katariina.klintrup(at)ppshp.fi

Pasi Keskitalo, tekniikan palveluiden vastuualueen johtaja, PPSHP, 040 751 5533, pasi.keskitalo(at)ppshp.fi

9.11.2017

Jaa Facebookissa Twiittaa LinkedIn Instagram