Etusivu > Sairaanhoitopiiri > Ajankohtaista > Oys toivoo äidinmaidon luovuttajia


Oys toivoo äidinmaidon luovuttajia

Oysin äidinmaitokeskus toivoo jatkuvasti lisää äidinmaidon luovuttajia. Maidon varasto on käynyt niukaksi.

 

Äidinmaito annostellaan keskoselle turvaruiskulla. Luovuttamisesta kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä Oysin äidinmaitokeskukseen. Äidinmaidon saanti nopeuttaa keskosvauvan kehitystä verrattuna korvikemaitoon. Erityisesti pitkään sairaalaosastolla olevat keskoset tarvitsevat äidinmaitoa kipeästi.

Uusia luovuttajia tarvitaan, sillä äiti voi luovuttaa maitoa vain 4–6 kuukautta synnytyksen jälkeen. Maitoa voidaan säilyttää pakastimessa kolme kuukautta.

Sairaanhoitaja Kirsi-Marja Huhta äidinmaitokeskuksesta sanoo, että luovutetun maidon määrä vaihtelee suuresti. 200–250 litran varasto vastaisi hyvin nykyistä tarvetta. Luovutetun äidinmaidon määrä ja tarvekin vaihtelevat. Tätä nykyä varasto on noin 180 litraa", hän sanoo.

Äidinmaitoa voidaan vastaanottaa jopa muutaman tunnin linja-automatkan päästä. Oulun kaupunkialueella maito noudetaan luovuttajalta. Luovutettua maitoa annetaan sekä keskosille että sairaille vastasyntyneille. Myös terveet vastasyntyneet saattavat tarvita luovutettua äidinmaitoa lisämaidoksi.

Oikea äidinmaito on erityisen tarpeellista keskosille, sanoo Oysin vastasyntyneiden tehon osastonylilääkäri Timo Saarela. Jos keskosvauva saa äidinmaitoa, hänelle tulee hoitojakson aikana vähemmän infektioita. Nämä vauvat myös pääsevät kotiin aikaisemmin kuin korviketta saavat keskoset. Äidistä siirtyy istukan kautta valmiita vasta-aineita sikiöön raskauden viimeisen kolmanneksen aikana. Keskoset ehtivät saada vähemmän näitä vasta-aineita. "Keskosten on erityisen tärkeää päästä nopeasti suonensisäisestä ravitsemuksesta normaaliin maitoruokintaan. Keskosten epäkypsä suoli sietää äidinmaitoa paljon paremmin kuin keskoskorvikkeita. Oikea äidinmaito vähentää merkittävästi suolistosairautta, joka on merkittävä keskoskuolleisuuden aiheuttaja."

Äidinmaito myös suojaa ripulitauteja, keuhkokuumetta ja korvatulehduksia vastaan niin keskosia kuin täysiaikaisinakin syntyneitä vauvoja.

Luovuttajiksi voivat alkaa tupakoimattomat äidit, jotka eivät käytä säännöllistä lääkitystä. Kilpirauhasen vajaatoiminnan lääkitys ja diabetes eivät kuitenkaan estä luovuttajaksi alkamista. Äidinmaidon luovuttamisesta kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä Oysin äidinmaitokeskukseen.

10.9.2020

Jaa Facebookissa Twiittaa LinkedIn Instagram