Etusivu > Sairaanhoitopiiri > Ajankohtaista > Pitääkö olla huolissaan? Päivystystalo ohjaa ja auttaa


Pitääkö olla huolissaan? Päivystystalo ohjaa ja auttaa

Päivystystalo.fi on uusin kansallisen Terveyskylän virtuaalitaloista. Tänään avatulta verkkosivustolta löytyy luotettavaa tietoa ja itsehoito-ohjeita, jos äkillinen sairaus iskee tai tapaturma sattuu.  

Sähköiseen päivystystaloon on tuotettu yli kolmekymmentä oirekohtaista itsehoito-ohjetta, jotka kulkevat helposti mukana ja ovat käytettävissä missä ja milloin vain. Sivustolta löytyy runsaasti tietoa ja ohjeita siitä, mitä päivystyksessä tapahtuu, miten käyntiin voi etukäteen varautua ja mistä löytyy lähin apteekki.  

"Tietoa on netissä ilman uutta palveluakin, mutta tieto on hajallaan ja vaikeasti hahmotettavissa. Päivystystalossa tieto on yhtenäistä ja ennen kaikkea luotettavaa, koska se on ammattilaisten tekemää", toteaa päivystystalon projektipäällikkö, apulaisylilääkäri Iita Daavittila Oulun yliopistollisesta sairaalasta. 

Päivystystaloon on koottu monipuolisesti tietoa, jota äkillisissä ja yllättävissä tilanteissa voi tarvita. Palvelusta löytyy toiminta- ja ensiapuohjeita sekä ensiapuverkkokursseja, joiden avulla voi opetella lähimmäisen auttamista. Verkkokurssien tavoitteena on madaltaa kansalaisten kynnystä auttaa lähimmäistä hätätilanteissa. 

Myös Myrkytystietokeskuksen sisällöt ovat nyt päivystystalossa ja helposti selattavissa mobiililaitteilla.  

Kevään aikana päivystystaloon avataan palvelu, joka auttaa kansalaista päättämään, pitäisikö vamman tai sairauden takia hakeutua hoitoon. Myöhemmin sivustolle voidaan liittää mobiilisovellus, jolla voidaan tiedottaa ja ohjata päivystysasiakkaita päivystyskäynnin yhteydessä. 

Päivystystalon rakentamisen koordinointivastuu on Oulun yliopistollisella sairaalalla, ja sen tuottamiseen ovat osallistuneet Suomen yliopistosairaaloiden päivystyshoidon ammattilaiset.  

Tänään Terveyskylässä avautuivat myös monipuolisesti diabetestalo, vatsatalo ja palliatiivinen talo. Terveyskylässä on nyt noin 30 taloa tukemassa asiakkaita luotettavan tiedon hakemisessa. 

 

Lisätiedot:

Iita Daavittila, projektipäällikkö, OYS, 040 508 2699, iita.daavittila(at)ppshp.fi

Marja Ylilehto, projektikoordinaattori, OYS, 040 590 4716, marja.ylilehto(at)ppshp.fi

www.terveyskyla.fi

www.paivystystalo.fi

 

Terveyskylä on yhdessä potilaiden kanssa kehitetty erikoissairaanhoidon verkkopalvelu. Se tarjoaa tietoa ja tukea kansalaisille, hoitoa potilaille ja työkaluja ammattilaisille. Palvelut sopivat -perinteisen sairaanhoidon rinnalla - hyvin elämänlaadun, oireiden ja elintapojen seuraamiseen sekä pitkäaikaisen sairauden kanssa elämiseen. Niiden myötä ennakoivan hoidon merkitys kasvaa ja ihmisten mahdollisuudet oman terveyden ylläpitämiseen lisääntyvät.

Terveyskylä rakentuu osana Virtuaalisairaala 2.0 -kehittämishanketta. Hanke on Suomen yliopistollisten sairaanhoitopiirien yhteinen projektikokonaisuus.

28.2.2018

Jaa Facebookissa Twiittaa LinkedIn Instagram