Etusivu > Sairaanhoitopiiri > Ajankohtaista > Potilastiedote: Osassa Philipsin hengitysapuvälineistä ilmennyt turvallisuusriski


Potilastiedote: Osassa Philipsin hengitysapuvälineistä ilmennyt turvallisuusriski

Philips Respironicsin turvallisuustiedotteen mukaan sen valmistamissa CPAP-, 2PV- ja ASV-laitteissa sekä respiraattoreissa on ilmennyt maailmanlaajuinen äänenvaimennusmateriaaliin liittyvä laatuongelma, joka saattaa aiheuttaa käyttäjälle turvallisuusriskin.


Sairaanhoitopiirin sairaaloiden käyttämistä laitteista ongelma koskee seuraavia laitteita:

  • hengitysvajauksen hoitoon käytettyjä Philips Respironicsin kaksoispaineventilaattoreita (DreamStation ST)
  • respiraattoreita (A-Series BiBAP A40).


Sairaanhoitopiiri ottaa yhteyttä potilaisiin

Otamme yhteyttä laitteen käyttäjiin OYSista sekä Oulaskankaan sairaalasta ja annamme toimintaohjeet sen jälkeen, kun laitevalmistajalta saadaan lisätietoa.

Lue tämän tiedotteen lopussa olevat potilaan ohjeet huolellisesti ja ota tarvittaessa yhteyttä PPSHP neuvontanumeroon, vain tekstiviestillä puh. 050 3121665. Tämä numero on tarkoitettu vain tämän ongelman viestintään. Yhteydenoton perusteella kuntoutusohjaaja on yhteydessä potilaaseen.

Valitettavasti laitteiden määrästä johtuen palvelu voi olla ruuhkautunut ja takaisinsoitto voi kestää useita päiviä. Älä tule paikan päälle hengitysapuvälineesi kanssa, sillä emme valitettavasti pysty palvelemaan henkilökohtaisesti. Sairaanhoitopiirin nettisivuille (www.ppshp.fi) päivitämme uusimmat tiedot ja toimintaohjeet.


Haittoja epäpuhtauksista

Philips Respironics on ilmoittanut, että edellä mainituissa laitteissa on käytetty äänenvaimennusmateriaalia, josta saattaa irrota hiukkasia tai haihtua yhdisteitä, jotka voivat päätyä laitteen ilmaletkun kautta käyttäjän hengitysteihin tai ruuansulatuskanavaan. Philips Respironicsille raportoidut terveydelliset haitat ovat pääsääntöisesti olleet ylähengitysteiden ärsytysoireita, yskää, päänsärkyä, paineen tunnetta rinnassa tai nenän sivuontelotulehduksia. Tiedossa ei ole, millaisia mahdollisesti merkittäviä haittoja tai terveysriskejä voisi ilmetä lyhyellä tai pidemmällä aikavälillä.

Philips on ryhtynyt korjaaviin toimenpiteisiin, joista tiedotamme myöhemmin lisää. Tämän hetkisen tiedon valossa osa hengitysapuvälineistä tullaan korjaamaan ja osa vaihtamaan.


Ohje potilaalle

Hengitysapuvälineen käyttöä ei tule lopettaa itsenäisesti. Hengitysapuvälineen käytön lopettaminen on suurempi riski kuin käytön jatkaminen.

Vialliset laitteet tullaan rekisteröimään Philipsille korjaavia toimenpiteitä varten keskitetysti sairaanhoitopiiristä, joten potilaiden ei tarvitse tehdä tätä itse.


OYS suosittelee Philips Respironicsin ja ERS:n (European Respiratory Society) ohjeiden pohjalta seuraavaa:


1. Philips Respironicsin hengitysapuvälinettä käyttävän potilaan ei tule oma-aloitteisesti lopettaa hengitysapuvälineen käyttöä.

2.  Jatka hengitysapuvälineen käyttöä, jos laitehoidon kanssa ei aiemmin ole ilmennyt hengitysteiden ärsytysoireita tai muita yllä mainittuja oireita. Edellä mainituista Philips Respironicsin ja ERS:n ohjeista poiketen sairaanhoitopiiri ei suosittele toistaiseksi käyttämään bakteerisuodatinta kotikäytössä olevan BIPAP A40 laitteen ja ilmaletkun välissä vaan ongelmatilanteissa (ärsytysoireet, letkuston likaantuminen) pyrimme vaihtamaan laitteen.

3. Mikäli laitehoitoa käytettäessä esiintyy ärsytysoireita, ota yhteyttä edellä mainittuun neuvontanumeroon jatko-ohjeiden saamiseksi.

4. Odota tietoa korjaavista toimenpiteistä ja toimi myöhemmin saatujen ohjeiden mukaan. Seuraa sairaanhoitopiirin (www.ppshp.fi) nettisivuja.


Koska kyseessä on Philips Respironicsin maailmanlaajuinen ongelma, joka koskettaa erittäin suurta laitemäärää ympäri maailmaa, korjaavat toimenpiteet voivat valitettavasti kestää kuukausia. 
 

7.7.2021

Jaa Facebookissa Twiittaa LinkedIn Instagram