Etusivu > Sairaanhoitopiiri > Ajankohtaista > Silmätautien, kuulokeskuksen ja foniatrian polikliininen vastaanottotoiminta Medipoliksessa


Silmätautien, kuulokeskuksen ja foniatrian polikliininen vastaanottotoiminta Medipoliksessa

Ikääntymisen myötä aisteihin liittyvien sairaanhoitopalvelujen tarve kasvaa. Oulun yliopistollisessa sairaalassa lisääntyvän potilasmäärän vaatimaan tilantarpeeseen vastattiin keskittämällä silmätautien, kuulokeskuksen ja foniatrian palvelut saman katon alle Medipolikseen. Nyt aisteihin liittyvät palvelut löytyvät keskitetysti ja helposti samasta rakennuksesta, osoitteesta Kiviharjuntie 11.

Pääosa silmien, kuulon, puheen- ja kielen kehityksen häiriöiden hoidosta on nyt koottu Medipolikseen, Avohoitotalon ja rauhanyhdistyksen tilojen lähelle. Näillä erikoisaloilla on liki 60 000 avohoitokäyntiä vuodessa. Asiakkaat ovat ihmisiä elämänkaarensa eri vaiheissa vauvasta vaariin. Potilasmäärä kasvun lisäksi monipuolistuneet hoitopalvelut ovat lisänneet tilantarvetta. 

Medipoliksen ensimmäisessä kerroksessa toimivat kuulokojehuolto ja kuulokojekappaleen valmistus. Toisessa kerroksessa ovat kuulokeskus, foniatria ja kommunikaatiokeskus Tikoteekki. Kuulokeskuksen rinnalla toimii lasten kuulokeskus, jossa foniatrian ja audiologian osaaminen voidaan yhdistää aiempaa paremmin.

Uusien tilojen myötä tutkimusjaksoja voidaan foniatrialla kohdentaa paremmin vastaamaan perheiden ja lasten tarpeita. Tikoteekissa väljemmät ja keskitetyt tilat helpottavat huomattavasti vaikeasti puhe- ja liikuntavammaisten kommunikoinnin apuvälinearvioiden tekemistä.

Keskittäminen parantaa myös moniammatillista yhteistyötä. "Kuulokeskuksen ja foniatrian tutkimus- ja hoitokäytännöt ovat muuttuneet ja monipuolistuneet viime vuosina. Näiden yksiköiden asiakkaat hyötyvät siitä, että toimimme lähekkäin, jolloin yhteistyö ja hoito ovat nopeaa ja sujuvaa", toteaa vt. osastonhoitaja Kirsi Viitalähde.

Medipoliksen kolmannessa kerroksessa toimivat silmätautien erikoissairaanhoidon päivystys, ja ajanvarauspoliklinikka, karsastuspoliklinikka ja neljännessä kerroksessa päiväkirurginen toiminta sekä Näkökeskus. Myös silmäkuvaus ja valokuvastudio sijaitsevat Medipoliksessa, minne oululaisten diabetespotilaiden seulontakuvauksetkin on siirtyneet.

Remontoidut, toimintaa paremmin palvelevat tilat vähentävät potilaiden odotusaikoja ja lisäävät hoitohenkilökunnan viihtyvyyttä. "Aiemmin kärsimme kantasairaalan puolella valtavasta tilanpuutteesta. Uusien tilojen myötä tilanne on helpottunut. Emme enää joudu jonottamaan hoitohuoneisiin ja laserlaitteille, joten potilastyö sujuu jouhevammin", toteaa osastonhoitaja Kaija Asikainen. 

Medipolikseen, Kiviharjuntie 11:een pääsy on helppoa Citybussilla ja alueella on myös parkkitil​aa.

OYS:n kantasairaalaan ovat jääneet  näistä erikoisaloista silmätautien päiväyksikkö ja korvapoliklinikka.

11.3.2019

Jaa Facebookissa Twiittaa LinkedIn Instagram