Etusivu > Sairaanhoitopiiri > Ajankohtaista > Syöpäkeskus pyrkii takaamaan yhdenvertaisen hoidon Pohjois-Suomessa


Syöpäkeskus pyrkii takaamaan yhdenvertaisen hoidon Pohjois-Suomessa

​Syövän hoidon koordinointiin, parhaiden hoitomenetelmien arviointiin ja tutkimukseen keskittyvä Pohjoinen syöpäkeskus (FICAN North) aloitti toimintansa lokakuun alussa. Keskuksen keskeisimpiä tehtäviä on taata potilaiden yhdenvertainen hoito Pohjois-Suomessa. 

"Tavoitteenamme on taata yhdenvertainen hoito jokaiselle potilaalle niin, että käytämme parhaita hoitoja ja resursoimme uudet hoitomenetelmät järkevästi", perustelee dosentti Jussi Koivunen Oulun yliopistollisesta sairaalasta. 

Syövän tutkimus ja diagnostiikka on mennyt viime vuosina valtavasti eteenpäin. Koko ajan tulee uusia, käänteentekeviä hoitoja ja pääosin kalliita lääkkeitä tarjolle. "Tässä hetkessä on entistä tärkeämpää arvioida, mitkä hoitomuodot ovat oikeita ja ymmärtää, mikä hoito sopii kullekin potilaalle parhaiten", Koivunen toteaa. 

OYS toimii syöpäkeskuksen koordinoijana Pohjois-Suomessa. "Vuoropuhelu pohjoisen erityisvastuualueen sairaaloissa on tähänkin asti ollut hyvää. Keskuksen tehtävänä on nykyisessä syövän hoidon murroksessa tiivistää yhteistyötä niin, että pysymme monimutkaistuvan hoidon tahdissa eikä esimerkiksi osaamisvajetta pääse syntymään Pohjois-Suomeen."  

Koivunen korostaa, että keskuksen tehtävänä on myös tukea paikallista tutkimusta niin, että hoito ja kliininen tutkimus saadaan lähemmäs toisiaan. "Verkostoitumisen lisäksi toivomme, että saamme luotua valtakunnallisen tutkimusrekisterin, jolloin potilaita voitaisiin ohjata helpommin yksiköihin, joissa on heidän hoidon tarpeitaan palvelevia tutkimuksellisia hoitoja." 

Paikallista tutkimusta on tarkoitus lisätä niin, että esimerkiksi pohjoisessa tehtävä syöpätutkimus ja menetelmien kehittämistyö tutkisivat vaikkapa uusien hoitomuotojen arviointia.  

Pohjoinen syöpäkeskus on yksi viidestä kansallisen Syöpäkeskuksen alueellisista yksiköistä. Valtakunnallisen keskuksen koordinointivastuu siirtynee Helsingin yliopistolliseen sairaalaan vuodenvaihteeseen mennessä. Jo nyt kansallista työtä tehdään ohjausryhmässä ja projektiryhmässä.

"Kansallinen yhteistyö antaa meille mahdollisuuden päästä mukaan kansainväliseen tutkimukseen." 

Kansallisen syöpäkeskuksen perustamisesta alettiin keskustella Suomen syöpäinstituutin säätiön aloitteesta jo 10 vuotta sitten. Jo tuolloin nähtiin, että syövän hoito muuttuu vaativampaan suuntaan ja samalla hoitokustannukset kasvavat.  

"Nyt on se hetki, että tietoa syöpäsairauksista ja uusista hoitomuodoista tulee ryminällä. Tilanne on haasteellinen ja vaatii yhteneväisiä käytänteitä, yksilöllistettyä hoitoa ja tutkimuksen vahvistamista", dosentti Jussi Koivunen sanoo. 

Pohjoisen syöpäkeskuksen omistajina ovat Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä, Oulun yliopisto, Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä, Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite, Lapin sairaanhoitopiirin kuntayhtymä sekä Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä.

 

Lisätiedot:
Jussi Koivunen, dosentti, OYS, syöpätautien ja hematologian vastuualue, 08 315 3789, jussi.koivunen(at)ppshp.fi

8.10.2018

Jaa Facebookissa Twiittaa LinkedIn Instagram