Etusivu > Sairaanhoitopiiri > Ajankohtaista > Terhi Tapiainen etsii uusia näkökulmia lasten terveyteen


Terhi Tapiainen etsii uusia näkökulmia lasten terveyteen

Dosentti, infektiolääkäri Terhi Tapiainen selvittää tutkimuksessaan, voisiko äidin elinympäristön ja sikiön mikrobiomin eli bakteerikannan kautta löytää keinoja vaikuttaa lapsen kehittyvään immuunijärjestelmään ja siten myös lapsen myöhempään kasvuun ja terveyteen.

Oulun yliopistollisen sairaalan (OYS) lasten ja nuorten yksikössä työskentelevä senioritutkija Terhi Tapiainen sai äskettäin tutkimukseensa Lastentautien tutkimussäätiöltä 400 000 euron apurahan. Apuraha on kolmevuotinen.

Terhi Tapiaisen tutkimusryhmä on kerännyt tutkimusaineiston 500 vastasyntyneen lapsen lapsivedestä, istukkanäytteistä ja ensimmäisestä ulosteesta. "Tutkimme sitä, voiko elämän ensimmäisestä ulosteesta tai kohdun sisäisistä mikrobiominäytteistä ennustaa lasten myöhempää terveyttä, esimerkiksi koliikkia, allergisia sairauksia tai ylipainoa."

Tutkimuksen pitkän tähtäimen tavoitteena on löytää äidin elinympäristön ja sikiön mikrobien kautta ennaltaehkäiseviä keinoja vaikuttaa kehittyvän sikiön mikrobikantaan ja siten lapsen elinikäiseen terveyteen", Terhi Tapiainen sanoo.

 

Tutkimustyötä arvostetaan

OYS:n lastenklinikka ja naistentautien yksikkö ovat Oulun yliopiston tutkijalle ja lääkärille antoisa tutkimusympäristö. "Kliinistä tutkimusta on ollut helppo tehdä, koska hallinnon ja johdon tuki tutkimustyölle on erittäin hyvä. Lisäksi henkilöstö on aina valmis tukemaan tutkijan työtä, erityisesti kun on kyse uuden tiedon tuottamisesta lasten tulevaisuuden parantamiseksi", Tapiainen kiittää.

Lasten ja naistentautien tulosalueen johtaja, ylilääkäri Päivi Tapanainen iloitsee tutkimusapurahasta. "Lastentautien tutkimussäätiön apurahalla on klinikallemme iso merkitys. Suurapurahoja jaettiin vain kaksi. Kun meidän tutkijamme saa niistä toisen, se kertoo lasteninfektiotautien tutkimuksen korkeasta tasosta ja innovatiivisuudesta."

Tapanaisen mukaan sairaalan ja yliopiston yhteistyö on tiivistä ja saumatonta. "Lastenklinikalla tehdään paljon korkeatasoista, kansainvälisestikin arvostettua ja rahoitettua tutkimusta, muun muassa diabeteksen, lastenneurologian ja vastasyntyneiden hoidon saralla. Teemme myös lastenkirurgista, endokrinologista, reumatologista ja syöpätutkimusta", Tapanainen kertoo.

 

Apurahalla lisäresursseja

Lastentutkimussäätiön tukea annettiin nyt ensimmäistä kertaa kahdelle senioritutkijalle, joiden tutkimuksissa selvitetään lasten terveyden tai sairauksien keskeisiä kysymyksiä kansainvälisesti merkittävän projektin puitteissa.

"Apurahan turvin voimme palkata lisäresurssia ja käyttää uusimpia menetelmiä. Minulle se merkitsee sitä, että voin olla osan vuotta päätoimisena tutkijana ja keskittyä hankkeeseen."

Terhi Tapiaisen tutkimusryhmään kuuluvat: LT, infektiolääkäri Niko Paalanne, tutkimushoitaja Leena Okkonen, väistökirjaopiskelijat LL Katja Korpela, FM/biologi Jenni Turunen ja FM/biologit Jenni Turunen ja Petri Vänni sekä tilastotieteilijä Tytti Pokka.

Yhteistyökumppanina tutkimushankkeessa toimivat: Marjo Renko, Itä-Suomen yliopiston lastentautien professori, Oulun yliopiston Biocenteristä akatemiatutkija Justus Reunanen sekä ekologian ja genetiikan yksiköstä tohtori Mysore Tejesvi. Bakteerien geenitutkimusta tehdään yhteistyössä yhdysvaltaisen kumppanin kanssa.  

Tutkimussäätiön apurahan sai myös dosentti, lastenlääkäri Jukka Kero Turun yliopistosta. Kero selvittää yhdessä Lastenklinikan sekä Turun yliopiston biolääketieteen laitoksessa sijaitsevan tutkimusryhmänsä kanssa kilpirauhassairauksien syitä ja etsii uusia kilpirauhasta sääteleviä geenejä ja geenimuutoksia.​

 

Lisätietoja:

https://www.lastentautientutkimussaatio.fi/miksi-meita-tarvitaan/

17.5.2019

Jaa Facebookissa Twiittaa LinkedIn Instagram