Etusivu > Palvelut > Lapset ja nuoret > Oulun Craniofaciaalikeskus > Hoitovaihtoehdot > Osteotomiat ja shunttileikkaukset


Osteotomiat ja shunttileikkaukset

​Craniosynostoosioireyhtmien yhteydessä aivo selkäydinnesteen kierto saattaa häiriintyä ja tila voi vaatia hoitoa.

Hydrokefalus eli vesipäisyys syntyy aivojen nestekierron häiriön seurauksena. Aivokammioiden sisään kerääntyy liikaa aivo-selkäydinnestettä, mikä aiheuttaa kallonsisäisen paineen nousuun, aivokammioiden laajenemiseen ja pienillä lapsilla myös pään ympärysmitan kasvamiseen. Hydrokefaluksen hoito on pääsääntöisesti kirurginen leikkaus.

Leikkauksessa aivojen nestekammioihin viedään silikonista valmistettu letku eli shuntti, jolla aivoselkäydinnestettä johdetaan pois päästä. Kaikissa shunteissa on läppä joka määrittää, kuinka paljon "ylimääräistä" aivoselkäydinnestettä ohjataan aivokammioista pois. Letkun yläosa viedään aivokammioon pienen poranreiän kautta ja se johdetaan ihon alla vatsaonteloon. Vatsaontelosta ylimääräinen aivoselkäydinneste pääsee imeytymään takaisin elimistöön.

Jokaiselle potilaalle valitan juuri hänelle parhaiten sopiva shuntin läppä. Joskus shuntti johdetaan vatsaontelon asemesta kaulan verisuoneen. Shunttileikkauksen jälkeen potilaalla on kaksi haava; toinen korvan (tavallisesti oikean puolen) takana ja toinen ylävatsalla (tai kaulalla). Vatsaonteloon johdettava shunttiletku on pitkä, niin että lapsen kasvaessa letkun kärki yltää edelleen vatsaonteloon. Lapsen kasvaessa tarkistetaan vatsan röntgenkuvaksien avulla, että letku yltää hyvin vatsaonteloon. Tarvittaessa shunttiletku ja läppä vaihdetaan.